De film De Oost leidt tot veel woede bij Nederlandse veteranen die in de jaren 40 betrokken waren bij de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Volgens de militairen worden zij in de film geassocieerd met nazi’s doordat ze af en toe te zien zijn in zwarte uniformen, waarin de Waffen SS van Adolf Hitler in de Tweede Wereldoorlog ook rondliep. Daarom willen de veteranen dat een lespakket voor middelbare scholen over de film wordt geschrapt. Dit meldt Algemeen Dagblad.
In De Oost wordt een jonge soldaat gevolgd die in 1946 moet vechten in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Deze soldaat, Johan, staat onder bevel van historisch figuur en omstreden legerkapitein Raymond Westerling, die wordt beticht van het plegen van oorlogsmisdaden. Bij de film hoort ook een lespakket voor middelbare scholen, en juist dat baart veel veteranen zorgen.
De film is nog niet uitgekomen maar doet nu al veel stof opwaaien. Veteraan Entjo Latuny (94) schrok bij het zien van de teaser, omdat daarin te zien is hoe Johan en Westerling in het zwart gekleed door een dorp lopen, Westerling met een snor die Latuny erg doet denken aan die van Adolf Hitler. “Dit zijn gewoon de Duitsers”, zegt Latuny. “Wij liepen helemaal niet in het zwart, maar in het groen. Dat we zo worden afgeschilderd doet ontzettend veel pijn.”
Lesprogramma gebaseerd op feiten
Leo Reawaruw van belangenvereniging Maluku4Maluku vindt dat het lesprogramma moet worden geschrapt. “Als een filmmaker deze periode zo in beeld wil brengen moet hij dat helemaal zelf weten”, zegt hij. “Alleen wanneer je er een educatief programma aan gaat koppelen, vind ik wel dat de film gebaseerd moet zijn op feiten en dat veteranen niet moeten worden neergezet als SS-moordenaars. Dit is karaktermoord en geeft een heel verkeerd beeld aan onze jeugd.” De Molukse veteranen gaan met behulp van advocaat Michael Ruperti proberen het lespakket te laten schrappen.
Sander Verdonk, producent van de film, laat in een reactie weten de associatie met SS-moordenaars niet te snappen. “Dat is een rare projectie”, aldus Verdonk.
Door: Nationale Onderwijsgids