De Algemene Onderwijsbond (Aob) en vakbond CNV waarschuwen dat het lerentekort de komende jaren alleen nog maar toeneemt. Reden: jonge docenten in het voorgezet onderwijs hebben geen zicht op een vast contract. De bonden spreken daarom van een zogenoemd ‘lerarenlek’. Dit meldt Dagblad Trouw.
Volgens Aob-hoofdbestuurder Kim van Strien geven middelbare scholen docenten na de drie maximaal toegestane dienstverbanden in veel gevallen geen vast contract, maar sturen ze een nieuwe vacature uit voor dezelfde functie. Daarna kunnen leraren opnieuw solliciteren.
'Opnieuw solliciteren valt niet uit te leggen'
En dat kan niet rekenen op een hoop sympathie bij de meeste startende docenten. In een tijd waarin een vaste baan nodig is om enigszins kans te maken op de woningmarkt, verlaten steeds meer gedesillusioneerde docenten het onderwijs, zegt van Strien tegen te krant. “We krijgen deze zomer steeds meer signalen van docenten die het helemaal beu zijn opnieuw te moeten solliciteren. Dit valt niet uit te leggen in tijden van ongekende lerarentekorten.”
Kans op vaste baan groter in het basisonderwijs
Op dit moment heeft ongeveer 55 procent van de docenten die werken in het voortgezet onderwijs een vaste baan, zo blijkt uit de ‘Trendrapportage arbeidsmarkt leraren 2020’ van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen (OCW). In het basisonderwijs is dit iets meer dan 80 procent, zo laat het onderzoek zien.
Door: Nationale Onderwijsgids