Uitgeverij Sterk door Werk / PlanB Media vraagt uw aandacht voor ‘Mistig’ het autobiografische debuut van Morgan-Mae Bibo (1997). Bibo levert met haar roman een boek af over en voor jongeren die de mentale worstelingen en soms fatale gevolgen daarvan, op een luchtige en humorvolle manier beschrijft. Ze hoopt dat het een handreiking is voor andere jongeren die te kampen hebben met psychische problemen: “Als ik dit verhaal zelf had kunnen lezen als 15-jarige, was mijn leven anders gelopen.” Dat meldt Sterk door Werk.
Het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, lag het afgelopen jaar 15 procent hoger dan in voorgaande jaren. Vooral onder jongeren tussen de 20 en 30 jaar is het aantal suïcides toegenomen, blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS). Het boek zal op dinsdag 6 september, aan de vooravond van World Suicide Prevention Day (10 september a.s.) gelanceerd worden op het Griftland College in Soest, waar de schrijfster op school zat en waar het verhaal van ‘Mistig’ start. Bibo gaat naar aanleiding van haar boek met leerlingen in heel het land in gesprek over mentale problemen en suïcidaliteit.
Suïcidepoging
In ‘Mistig’ van Morgan-Mae Bibo wordt de lezer meegezogen in de rollercoaster waarin de hoofdpersoon terechtkomt als ze haar leven op moet pakken na een suïcidepoging. Als Kim wakker wordt met een infuus in haar beide armen en haar handen en voeten vastgebonden aan een bed, duurt het even voordat ze zich realiseert dat ze op een medisch-psychiatrische afdeling van een ziekenhuis ligt. Na een verblijf van anderhalve dag wordt ze ontslagen en stapt ze opnieuw de wereld in. Wanneer ze terecht kan bij een psycholoog voor therapie en in contact komt met geestverwant Tobias, lijkt het tij zich ten goede te keren. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe. ‘Mistig’ is een pageturner over wanhoop en de moed om door te gaan.
Psychische kwetsbaarheden
Morgan-Mae Bibo is geboren in Soest en verhuisde voor haar studie naar Leeuwarden. Ze slaagt er niet in een sociaal netwerk op te bouwen in haar nieuwe woonplaats en leeft op een gegeven moment volledig in isolement. De maatschappelijke druk om ‘een perfect leven’ te leiden wordt steeds groter en ze krijgt last van depressieve klachten, angststoornissen en extreme faalangst. Desondanks weet ze in 2021 haar diploma te behalen, maar daarmee is haar doel bereikt en valt haar structuur weg. Ze voelt geen noodzaak meer om goed voor zichzelf te zorgen en oude gewoontes en mentale problemen borrelen weer op. Over haar psychische kwetsbaarheden en de gevolgen daarvan schreef ze ‘Mistig’.
Gesprek aangaan
Morgan-Mae gaat graag met u in gesprek over psychische gezondheid en suïcidaliteit onder jongeren. Floortje Scheepers, psychiater en hoogleraar innovatie in de ggz, sluit daar graag bij aan. Scheepers bezit een schat aan ervaring met en kennis over deze doelgroep en is om deze reden gevraagd het manuscript van Morgan-Mae te lezen en erop te reflecteren. Ze zegt erover: “Het is een belangrijk boek omdat het toegankelijk is voor de doelgroep 15-24 jarigen, een groep die normaal gesproken moeilijk te bereiken is.” Scheepers stelt dat we als samenleving moeten focussen op preventie van mentale ontregeling en dat begint met het gesprek aan te gaan over het opzoeken van grijstinten, nuances en de kunst van het mislukken. “Succes creëert kennis, falen creëert wijsheid”, aldus Floortje Scheepers.
Met haar debuut wil schrijver en ervaringsdeskundige Morgan-Mae Bibo het gesprek over psychische gezondheid en suïcidaliteit openen. De lancering is ook de aftrap van een campagne waarbij het boek bij alle circa 150 bibliotheekorganisaties terecht komt, zodat het toegankelijk wordt voor de normaal moeilijk te bereiken doelgroep (15-24 jarigen). Daarnaast zal Morgan-Mae lezingen geven op scholen, in inloophuizen en behandelcentra om letterlijk met de jongeren (maar ook met hun naasten, docenten en behandelaren) in gesprek te gaan.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Sterk door Werk