Maak kennis met Henk en Bep. “Met Bep maken we techniek op een leuke en eenvoudige manier toegankelijk voor kinderen. Met Henk helpen we mensen in de zorg en in het onderwijs om te gaan met emoties”, vertellen ondernemers Joël en Niels. Dit meldt gemeente Rotterdam.
NOG
Robots Henk en Bep helpen kinderen met sociale vaardigheden en techniek
-Het harige, blauwe en bolvormige diertje heet Henk. Wat direct opvalt is dat Henk geen mond heeft. Voor beide ondernemers is dat heel logisch. "Henk kan helpen bij kinderen die moeite hebben met sociale vaardigheden, bijvoorbeeld het praten over of het uiten van emoties. Die emoties kun je vooral herkennen aan de ogen en de wenkbrauwen. Henk heeft geen mond om het oogcontact te stimuleren."
Robot Henk kan de zes basisemoties tonen. "Het kan voor kinderen heel lastig zijn om hun emoties goed te verwoorden. Een voorbeeld was bijvoorbeeld een meisje dat op school faalangsttraining kreeg. Henk was nieuw in de klas en daardoor ook een beetje bang. En dus ging het meisje gelijk naar Henk toe en vertelde aan de robot dat hij niet bang hoefde te zijn en dat ze hem wel snapte. Ze legde Henk uit hoe hij zich op zijn gemak kon voelen. Dat was heel mooi, want het meisje had daar nog nooit open over durven spreken in de klas."
"Met Bep doen we het eigenlijk anders dan met Henk", vertellen beide ondernemers. "Met haar gebruiken wij emotie om techniek te leren. Het is geen bouwpakket, want er zit geen uitgebreide beschrijving bij. Het is echt een puzzel. De kinderen moeten op eigen wijze leren hoe ze het in elkaar moeten zetten. Er is ook een stripboek die het avontuur vertelt dat kinderen met Bep beleven."
"Eerst zetten ze Bep in elkaar. Daarna kunnen ze de robot personaliseren door hem bijvoorbeeld te kleuren, of een snor, oren of olifantenslurf te geven. Vervolgens gaan ze de ogen en de wenkbrauwen programmeren om Bep emoties te geven. Dat kunnen ze ook weer refereren aan hoe zij zich op dat moment voelen."
Bep leskisten worden verhuurd aan scholen of zorginstellingen. "Kinderen leren zich creatief te uiten. Ze leren programmeren, bouwen en samenwerken. Al die elementen zitten erin." Bij Bep zit een digitaal lespakket. "Vanwege corona hebben we dat veel sneller ontwikkeld dan aanvankelijk gepland. Tijdens de lockdown hebben kinderen daardoor al thuis met Bep kunnen spelen en leren."
Door: Nationale Onderwijsgids