Normal_mother-and-daughter-with-down-syndrome-looking-at-2022-12-16-18-58-44-utc

Demissionair minister Helder wil dat digitale producten en diensten toegankelijker worden voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Maar volgens Niels Bloembergen van Media Jungle kan dit erg risicovol zijn voor mensen die de gevaren van de online wereld niet aankunnen. “Bij het toegankelijk maken moeten we daarom tegelijkertijd investeren in mediawijsheid”. Dit meldt Netwerk Mediawijsheid.

De online wereld zit vol met mogelijkheden voor zowel mensen mét als zonder een verstandelijke beperking. Echter zijn verstandelijk beperkten kwetsbaarder en gevoeliger voor de misleidingen en fraude die op het web rondzweven. Zij hebben namelijk meer moeite om kwaadaardige bedoelingen te herkennen en zijn vaak onbewust van de vele gevolgen die dit kan brengen. Zo kunnen ze slachtoffer worden van identiteitsfraude, phishing en online gokken.

Handhaving

Toch is het niet mogelijk om de toegang naar het internet van meer dan twee miljoen mensen te verbieden. Volgens Bloembergen is het dus van belang dat de overheid de taak op zich neemt om deze mensen te beschermen. Zo moet er gehandhaafd worden op online platformen die wetten overtreden. Echter is het huidige toezicht en wetgeving nog niet optimaal. Daarom is het van belang dat iedereen om leert gaan met de gevaren van het internet.
 

Bordspel

Mediajungle heeft samen met zorginstellingen ASVZ, Amerpoort, Amarant en het Netwerk Mediawijsheid een bordspel ontwikkeld voor mensen met een Matig Verstandelijke Beperking (MVB). Dit spel moet mensen als begeleiders en hulpverleners ondersteunen bij gesprekken over de risico’s van het internet, zodat de online wereld voor iedereen mogelijk én veilig is. Het bordspel wordt eind 2024 verwacht.
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch