Normal_pexels-enginakyurt-1820509

Studenten van diverse opleidingen hebben zich ingezet om oplossingen te bedenken en te onderzoeken voor de zeldzame hartziekte SCAD. In het kader van de Vrouwenhart Challenge presenteerden ze hun bevindingen in het bijzijn van patiënten, onderzoekers, artsen en familieleden. Dit meldt UMC Utrecht.

Ongeveer 25 studenten van opleidingen zoals Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde, Biologie, College of Pharmaceutical Sciences, Molecular & Biophysical Life Sciences en University College Utrecht werkten samen aan onderzoeksvoorstellen die eerder dit jaar werden geselecteerd in de Vrouwenhart Challenge denktank. Ze voerden hun onderzoeken uit tijdens de keuzecursus Experimental Translational Medicine, waarbij ook een groep bachelorstudenten Biomedische Wetenschappen betrokken was als onderdeel van hun afstudeerproject.

Studenten Research Hub Netwerk

De studenten maakten gebruik van het nieuwe 'Studenten Research Hub netwerk' van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht. Dit netwerk biedt fysieke innovatieplaatsen met specifieke onderzoeksexpertise, speciaal ingericht voor studenten. De hubs in dit netwerk, zoals de Biomedicine Student Research Hub en de Biotechnology Student Research Hub, werden aangevuld met de Cardiovascular Epidemiology en Medical Humanities Hubs, wat een multidisciplinaire samenwerking mogelijk maakte.

Hoogleraar Hester den Ruijter van het UMC Utrecht benadrukte het belang van deze aanpak: “Het is geweldig om te zien hoe de studenten met vernieuwende ideeën komen die direct impact kunnen hebben op de zorg voor deze vrouwen.”

Korte lijnen en samenwerking

De samenwerking tussen de hubs en met de onderzoeksfaciliteiten verliep soepel. Studente Noor Croon merkte op: “Het vak was heel bijzonder, omdat je met studenten uit verschillende disciplines tot andere inzichten komt dan alleen studenten van je eigen vakgebied.”

Een bijzonder aspect van de cursus was het bezoek van vier SCAD-patiënten, die hun ervaringen deelden met de studenten. Dit leverde waardevolle inzichten op voor zowel de patiënten als de studenten. Een van de patiënten zei: “Ik voelde me gehoord door de vele studenten, onderzoekers en artsen. Ik was enorm onder de indruk van de bijdrage van al deze mensen die hopelijk kunnen leiden tot oplossingen voor mijn aandoening.”

Veelbelovende onderzoeksresultaten

De studenten ontdekten onder andere een potentiële nieuwe biomarker voor SCAD en een methode om deze op de vaatwand zichtbaar te maken. Daarnaast toonden vragenlijsten afgenomen bij patiënten aan dat SCAD mogelijk niet zo spontaan optreedt als voorheen werd gedacht. Vanuit de medical humanities werd geconstateerd dat de informatievoorziening door artsen aan patiënten verbeterd kan worden.

Hoogleraar Niels Bovenschen van het UMC Utrecht prees de synergie tussen onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg: “Het is mooi hoe we met z'n allen synergie hebben gecreëerd tussen onderwijs, onderzoek en patiënten(zorg) door samen te werken aan een maatschappelijk relevant medisch probleem.”

Toekomst van de Vrouwenhart Challenge

Met de succesvolle afronding van deze tweede editie is de Vrouwenhart Challenge nu een vast onderdeel van het onderwijsprogramma van de faculteit Geneeskunde van het UMC Utrecht. Studenten ontvangen studiepunten voor hun deelname. De volgende challenge staat al gepland en het onderwerp wordt binnenkort bekendgemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer