Jonge wetenschappers geïnspireerd door Amgen Biotech Experience

Amgen Biotech Experience (ABE) is verheugd te kunnen aankondigen, dat het een bijzondere mijlpaal heeft bereikt in het inspireren en opleiden van één miljoen potentiële leerlingen, in de biotechnologie. Sinds de oprichting in 1990 loopt dit wereldwijde programma dat actief is in 16 landen waaronder Nederland voorop bij het bieden van praktische wetenschappelijke ervaringen aan middelbare scholieren. ABE heeft een belangrijke rol gespeeld bij het aanwakkeren van een passie voor wetenschap bij talloze jonge mensen. Door docenten te voorzien van de nodige hulpmiddelen en trainingen, heeft het programma tevens docenten in staat gesteld boeiende en informatieve biotechnologielessen te creëren en leerlingen kennis te laten maken met biotechnologie. Dat meldt ABE. 

In Nederland ondersteunt ABE Reizende DNA-Labs met laboratoriumuitrusting en onderwijsmaterialen. Mede hierdoor kunnen verschillende practicumlessen voor middelbare scholieren gegeven worden. “Amgen Biotech Experience heeft bewezen een onmisbare bron te zijn voor zowel docenten als leerlingen. Ik ben trots op de impact die we hebben gemaakt bij inmiddels meer dan 50.000 leerlingen en ongeveer 150 docenten in Nederland”, aldus programmaleidster Melanie Rosenhart van Reizende DNA-Labs en ABE Nederland.

ABE-programma 

Biologiedocent Ingeborg van der Neut: “Het ABE-programma helpt leerlingen, en dus ook de maatschappij, om wetenschap en de complexe wereld van biotechnologie beter te begrijpen én waarderen.”  Biologiedocent Paula Mittelberg vult aan: “Dit programma biedt het beste van twee werelden. Voor mij als docent is het een mooie, professionele uitdaging. En voor mijn leerlingen is het een kans om dat wat ze in de schoolbanken leren, ook echt toe te passen in de praktijk.”

Ook leerlingen zijn enthousiast. Zo vertelt een leerling van het Anna van Rijn College in Nieuwegein: “We kunnen wetenschap zo in het echt beleven, in plaats van leren uit een boek. Dus we kunnen het écht meemaken, waardoor het veel meer tot de verbeelding spreekt. En leuker is!”

Investeren in onderwijs 

"Bij Amgen geloven we dat investeren in onderwijs en de volgende generatie wetenschappers essentieel is voor de toekomstbestendigheid van ons bedrijf en de biotechnologie-industrie als geheel," legt Femmy de Rijk, Corporate Affairs Amgen Europe BV, uit. "Door jongeren te inspireren en hen de tools en kennis te geven die ze nodig hebben, bouwen we niet alleen aan een sterke talentenpool voor de toekomst, maar dragen we ook bij aan innovatie en vooruitgang in de gezondheidszorg. Het succes van Amgen Biotech Experience is een bewijs van onze toewijding aan dit doel, en we zijn vastbesloten om onze impact nog verder uit te breiden."

Door: Nationale Onderwijsgids