De gemeente Rotterdam overtreedt regels door extra eisen te stellen aan ouders die thuisonderwijs geven. Dat zegt Kamerlid Bisschop van de SGP. Dinsdagmorgen stelde de SGP'er schriftelijke vragen hierover aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs en Dijkhoff van Justitie. Dat meldt het Reformatisch Dagblad.
De gemeente Rotterdam wil ouders verplichten om met de gemeente in gesprek te gaan over de redenen waarom zij thuisonderwijs geven. Wanneer ouders dit weigeren gaat de gemeente hen aanmelden bij de Raad voor de Kinderbescherming. De raad moet vervolgens beoordelen of er maatregelen nodig zijn. Bisschop is van mening dat de bewindslieden de gemeente aan moeten spreken op deze regels, omdat de gemeente op deze manier buiten zijn boekje zou gaan. Volgens de wet heeft de gemeente alleen een administratieve rol bij het thuisonderwijs.
Ouders kunnen om verschillende redenen ervoor kiezen om hun kinderen thuisonderwijs te geven, bijvoorbeeld wanneer zij bezwaren hebben tegen de richtingen van het onderwijs in hun omgeving. In april kondigde Rotterdam al aan het moeilijker te maken om thuisonderwijs te geven. Het college van burgemeester en wethouders gaf toen aan strenger op te treden tegen ouders die om onjuiste redenen hun kind van school houden om het thuis les te geven. Het college vermoedt dat sommige ouders hun kind onterecht van school houden en dat daar geen religieuze redenen aan ten grondslag ligt. Om die reden kan namelijk vrijstelling worden gegeven.
Ouders die hun kind van school willen houden, moeten nu duidelijker aantonen waarom ze dat willen. Tegen de ouders van kinderen die nu al thuis worden gehouden, wordt strenger opgetreden. Volgens de stichting Christenen voor Onderwijsvrijheid mag de kinderbescherming alleen worden ingeschakeld als ouders eerder zijn veroordeeld wegen het niet nakomen van de Leerplichtwet.
© Nationale Onderwijsgids