Bijna 70 procent van de eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs blijkt geen flauw idee te hebben hoeveel geld zij per maand kunnen lenen met het leenstelsel. De onbekendheid met het leenstelsel blijkt groot te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van studentenbond ISO en het Landelijk Aktie Komitée Scholieren (LAKS) onder ruim 300 scholieren, waarvan ongeveer de helft eindexamenkandidaten. Dat meldt de Telegraaf.
Vandaag wordt de Studiewegwijzer die de twee onderwijsorganisaties hebben opgesteld overhandigd aan minister Bussemaker van Onderwijs. Deze wegwijzer moet ervoor zorgen dat de toekomstige studenten precies weet hoe het leenstelsel in elkaar steekt. Nu weet meer dan de helft van de ondervraagde scholieren niet binnen hoeveel tijd zij de lening terug moeten betalen. “Het is duidelijk dat de voorlichting over het leenstelsel nog niet is doorgedrongen. We maken ons zorgen dat eindexamenkandidaten niet goed weten wat hen te wachten staat”, zegt LAKS-voorzitter Andrej Josic.
Ruim 70 procent van de ondervraagde eindexamenkandidaten geeft aan niet te weten hoelang zij in het nieuwe stelsel recht hebben op studiefinanciering. Ook zijn de scholieren niet bekend met zaken die zij moeten overwegen vóór het afsluiten van de lening. 54 procent van de eindexamenkandidaten weet niet hoeveel collegegeld zij moeten betalen. Dit varieert ook per onderwijsinstelling. Josic zegt het zorgelijk te vinden dat er nog zo veel onduidelijk is rondom het leenstelsel, helemaal omdat de eerste scholieren zich nu al moeten aanmelden voor hun vervolgstudie.
Het LAKS en het ISO waren tegen het verdwijnen van de basisbeurs. "Het opwerpen van financiële barrières om te kunnen studeren is al erg. Maar nu blijkt het ook te schorten aan de voorlichting. Dat is kwalijk als je studenten een lening opdringt," aldus ISO-voorzitter Linde De Nie. De Studiewegwijzer is te lezen op de websites van het ISO en het LAKS.
© Nationale Onderwijsgids