Normal_pexels-g-force-bike-95411088-13633037

De populariteit van fatbikes, opvallend door hun robuuste uiterlijk en dikke banden, leidt tot grote zorgen bij middelbare scholen vanwege de bijbehorende veiligheidsrisico's. Scholieren rijden vaak met hoge snelheid op deze fietsen, wat gevaarlijke situaties oplevert wanneer ze tussen andere kinderen en auto’s door manoeuvreren. Dit meldt het AD.

Sinds de invoering van de helmplicht voor snorscooters in 2023 stappen steeds meer jongeren over op fatbikes. Deze fietsen worden gezien als een aantrekkelijk alternatief omdat ze snel zijn en geen rijbewijs of helm vereisen.

Risico’s van opgevoerde fatbikes

Hoewel fatbikes onder dezelfde regels vallen als elektrische fietsen, worden ze vaak opgevoerd om sneller te kunnen rijden dan de toegestane 25 kilometer per uur. Dit brengt vooral op schoolterreinen serieuze gevaren met zich mee. Het aantal ongelukken met fatbikes, waarbij vooral kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud betrokken zijn, neemt toe.

Infrastructuurproblemen en discussie over helmplicht

Scholen in Amersfoort hebben moeite om fatbikes veilig te accommoderen. Door hun formaat en gewicht passen ze vaak niet in reguliere fietsenrekken, wat tot rommelige situaties leidt. Sommige scholen hebben daarom besloten om fatbikes op scooterparkeerplaatsen te laten stallen om te voorkomen dat ze met hoge snelheid over het schoolplein rijden. Er wordt ook gedebatteerd over het invoeren van een helmplicht voor fatbikes, hoewel dit waarschijnlijk niet populair zal zijn onder jongeren.

Oproep aan ouders

Schoolleiders in Amersfoort roepen ouders op om met hun kinderen te praten over de gevaren van fatbikes, vooral als deze zijn opgevoerd. De scholen hebben buiten hun terrein weinig controle over het gebruik van fatbikes, waardoor het lastig is om de veiligheid volledig te waarborgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer