Normal_rss_entry-440332

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zorgen over de verkeersveiligheid door de toenemende populariteit van fatbikes. Hij sluit maatregelen niet uit, al is hij daar niet erg enthousiast over. De bewindsman zou het bijvoorbeeld een "straffe maatregel" vinden om deze elektrische fietsen met dikke banden te verbieden voor kinderen onder de zestien jaar. Ook een helmplicht vindt hij ver gaan.

Een groot deel van de Nederlanders is juist wel voorstander van maatregelen, meldt RTL Nieuws op basis van een eigen enquête. Zo is 95 procent van de ondervraagden voor een verbod op fatbikes voor kinderen onder de zestien jaar.

"Er moet misschien meer gebeuren, dat kan", zegt Madlener. "Maar we moeten er wel goed over nadenken." Daarover beraadt de minister zich nu samen met zijn ambtenaren.

Net gedrag

De minister wil voorkomen dat fatbike-bezitters die zich netjes gedragen in het verkeer de dupe worden van de maatregelen. Dan denkt Madlener bijvoorbeeld aan 12- en 13-jarigen die een flink eind moeten fietsen naar hun middelbare school. Hij legt liever de nadruk op het handhaven van de regels dan op verboden.

"Ik wil ook mensen oproepen: gebruik die elektrische fiets op een normale manier. Gedraag je in het verkeer. Ga niet appen op de fiets met die oortjes in."

Door: ANP