De stijgende kosten voor kinderopvang lijken veel stellen ervan te weerhouden om kinderen te krijgen. Sinds 2008 blijft het aantal geboorten in Nederland afnemen. Zo werden er vorig jaar 6400 kinderen minder geboren dan in 2012. Deze getallen komen overeen met het laagterecord in 1983 toen ons land ook in economische crisis verkeerde. Dit meldt Kinderopvangtotaal.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kost één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen van een gezin. Twee kinderen nemen 26 procent voor hun rekening en een derde kind kost een gezin een derde van het inkomen. De kosten voor de kinderopvang scoren hoog op de lijst van kosten voor de zorg van kinderen.
Bij veel ouders leeft overigens onterecht het beeld dat kinderopvang onbetaalbaar is. De kosten hangen echter van veel verschillende factoren af. Ouders met een laag inkomen hebben bijvoorbeeld recht op kinderopvangtoeslag. Ook ouders met hoge inkomens krijgen sinds dit jaar weer toeslag voor kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst kunnen ouders een proefberekening maken van de toeslag waarop ze recht hebben.
© Nationale Onderwijsgids