Sorgdrager stopt na kritiek stichting Laurentien met adviesopdracht

Winnie Sorgdrager gaat geen advies geven aan het kabinet over de samenwerking tussen de toeslagenstichting van prinses Laurentien en het ministerie van Financiën. Stichting Gelijkwaardig Herstel (SG) had namelijk bezwaren tegen de benoeming van Sorgdrager. Zij had eerder geoordeeld over toeslagenzaken bij de Raad van State. Dat meldt het AD.

Sorgdrager behandelde bij hoge uitzondering tijdens één zittingsdag hoger beroepszaken van toeslagenouders, zo zegt zijzelf.  Normaal gesproken hield Sorgdrager zich bezig met zaken over het milieu. Ouders verloren door de ‘alles-of-niets-lijn’ die Sorgdrager aanhield soms hun recht op tienduizenden euro’s kinderopvangtoeslag.

Onafhankelijkheid in twijfel trekken 

Sorgdrager vindt dat SGH haar onafhankelijkheid te vroeg in twijfel trekt en zeer selectief uitspraken van haar citeert. SGH had nog een onderzoek willen doen naar hoe de risico’s rondom de benoeming van Sorgdrager weggenomen konden worden, maar daar werkt Sorgdrager niet aan mee.

Staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen), vindt het jammer, maar respecteert Sorgdrager haar besluit.

Verhoudingen SGH en ministerie van Financiën

De verhoudingen tussen SGH en het ministerie van Financiën hadden beter moeten worden onder het bewind van Sorgdrager. Het kabinet had aan Sorgdrager gevraagd om te kijken naar de organisatie van SGH. Laurentien zou daar, ondanks haar aftreden, alsnog een grote rol spelen.

Conflict

SGH en Financiën hebben al langer een conflict met elkaar. Het kabinet was niet echt een voorstander van de methode-Laurentien. Gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen volgens die aanpak sneller compensatie. Deze methode vond het kabinet eerst veel te duur.

Grensoverschrijdend gedrag 

Laurentien trad terug als voorzitter van de stichting na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. De stichting sloeg een aantal weken alarm vanwege de onveilige werksfeer tijdens de samenwerking met Financiën.  De Tweede Kamer liet daarna weten niet tevreden zijn over de sfeer tussen SGH en Financiën.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk