In Europa neemt het aantal mensen met overgewicht toe, maar in Nederland neemt het juist af. Het promoten van gezondheid op scholen werpt dus zijn vruchten af, want ook het overgewicht onder kinderen is afgenomen. De Nederlandse aanpak voor overgewicht richt zich vooral op achterstandswijken, waar veel kinderen te dik zijn. Scholen, gemeenten en kinderopvang werken allemaal aan het stimuleren van gezonder eten en meer bewegen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat Europa aan de vooravond staat van een obesitascrisis van enorme omvang, maar in Nederland is het aantal mensen met overgewicht juist afgenomen. Ook percentage van Nederlandse mensen met obesitas is dalende. Zo wordt verwacht dat het percentage van mannen met obesitas zal dalen van 10 naar 8 procent en van de vrouwen van 13 naar 9 procent.
Volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid, Jaap Seidell, is de daling van overgewicht bij kinderen te danken aan een goed beleid. “Het voorkomen van overgewicht bij kinderen is al sinds de jaren '90 een prioriteit geweest van alle kabinetten.” Zo leren moeders gezond koken, kinderen drinken water in plaats van fris en worden er sportactiviteiten georganiseerd zowel binnen als buiten school en kinderopvang. Ook het Voedingscentrum stelt dat deze strategie werkt. “Programma's voor gezonde schoolkantines, de groeiende aandacht voor gezond eten in de media: het werpt zijn vruchten af”, zegt woordvoerster Astrid Postma.
Volgens hoogleraar Gezondheidswetenschappen Martijn Katan heeft de gezondheid van Nederland ook te maken met het fietsen. In geen enkel land wordt zoveel gefietst als in Nederland. Met fietsen wordt ongemerkt veel energie verbruikt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat er ook in Nederland, ondanks de positieve resultaten, nog steeds veel werk te doen is wat overgewicht betreft.
© Nationale Onderwijsgids