Normal_speeltuin_spelen_wippen_opvang

Als in 2018 ook de peuterspeelzalen onder de Wet Kinderopvang gaan vallen, zal dat voor veel peuters betekenen dat zijn niet meer op de opvang terecht kunnen. Dat vreest belangenvereniging BOinK. De wetswijzing heeft grote financiële gevolgen voor ouders waarvan een van beide niet werkt. Zij zullen de kosten voor de peuterspeelzaal zelf moeten gaan betalen. Veel van hen zullen dit niet op kunnen brengen, stelt de vereniging voor ouders. Dit meldt het AD.

Minister Asscher van Sociale Zaken wil de kinderopvang en het peuterspeelzaakwerk gelijk trekken. Ook peuterspeelzalen moeten daarom onder de Wet Kinderopvang gaan vallen en aan dezelfde regels voldoen als kinderdagverblijven. Daarbij komt dat ouders die allebei werken voortaan ook kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen voor een plek op de peuterspeelzaal.

Deze regeling is echter niet voor iedereen gunstig, waarschuwt BOinK. Minister Asscher haalt 35 miljoen euro uit het Gemeentefonds om de kinderopvangtoeslag te kunnen bekostigen. Nu gebruiken gemeentes dit geld nog om peuterspeelzaalwerk te financieren waardoor ouders vaak slechts een kleine bijdrage hoeven te betalen, of ze nu werken of niet. Voor kinderopvangtoeslag komen echter alleen werkende ouders in aanmerking. Niet-werkende ouders zullen straks voor de volledige kosten van een plek op de peuterspeelzaal opdraaien. BOinK verwacht dat hierdoor tienduizenden peuters straks niet meer naar de peuterspeelzaal zullen kunnen.

Ook brancheorganisatie MOgroep voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening is tegen het voorstel van Asscher. Volgens de vereniging gebruikt de overheid de kinderopvangtoeslag om ouders aan het werk te krijgen. Maar daarvoor is de regeling niet bedoeld, aldus de MOgroep. De ontwikkeling van kinderen moet altijd voorop blijven staan. Het kabinet zou peuterspeelzalen daarom ook gratis moeten maken.

Minister Asscher is het niet eens met beide verenigingen. De opvang van peuters van niet-werkende ouders is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Wanneer gemeenten straks geen geld meer hoeven te stoppen in subsidie voor peuterspeelzalen, zullen zij voldoende budget overhouden om deze ouders te ondersteunen, aldus de minister.

© Nationale Onderwijsgids