De FIOD heeft afgelopen week onder leiding van het Functioneel Parket op diverse plaatsen in Nederland doorzoekingen in bedrijfsruimten en woningen gedaan. Deze doorzoekingen vonden plaats in het kader van onderzoeken naar fraude met toeslagen. Er zijn meerdere verdachten gehoord en zeven personen aangehouden. Bij de onderzoeken van de FIOD lag de nadruk op fraude met kinderopvangtoeslag.
Bij de fraude met kinderopvangtoeslag was er sprake van onderzoeken naar samenspanning tussen ouders en een kinderdagverblijf, tussen ouders en een gastouderbureau en fraude door individuele ouders. Beide kinderopvanginstellingen zijn gestopt. De FIOD heeft onder meer administraties en elektronica in beslag genomen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar bankrekeningen in binnen- en buitenland en onroerend goed in binnen- en buitenland. De eigenaar van een kinderdagverblijf in Amsterdam wordt ervan beschuldigd meerdere aanvragen voor kinderopvangtoeslag te hebben verzorgd, terwijl die kinderen in werkelijkheid niet naar de opvang gingen.
Naast de acties van de FIOD, zijn ook toezichtacties geweest van Belastingdienst/Toeslagen. Op aangeven van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) zijn tientallen adressen bezocht van gastouders, gastouderbureaus en kinderopvanginstellingen. Het CAF onderzocht of de op papier beschreven situatie klopte met de werkelijkheid. Bij een aantal instellingen werden onvolkomenheden in de urenstaten en incomplete of onzorgvuldige administraties geconstateerd. Daarnaast bleek bij een aantal ouders dat de eigen bijdrage in de kinderopvang niet in orde was. Deze zaken worden verder onderzocht.
Sinds 2011 moeten gastouderbureaus juist toezicht houden op de juiste besteding van belastinggeld. De opvang van kinderen via gastouders, vaak binnen de eigen familie, was fraudegevoelig. Ouders gaven meer uren op dan daadwerkelijk was opgepast en streken zo te veel toeslag op. Ouders die gesnapt worden, kijken al gauw tegen een fikse schuld aan. Niet alleen het gefraudeerde bedrag, maar de gehele ontvangen toeslag wordt teruggevorderd. Bovendien wordt de fraudeur nog vele jaren later scherp in de gaten gehouden.
© Nationale Onderwijsgids