Normal_kinderen_sport_sportdag

Meerdere kinderopvangorganisaties verbieden het gebruik van kunstgrasvelden of scherpen de maatregelen aan na spelen op kunstgras. Ook worden ouders geïnformeerd over de mogelijke risico's van het spelen op kunstgras. Dit gebeurt naar aanleiding van de berichtgeving in Zembla dat kunstgras met rubbergranulaat een risico voor de gezondheid kan vormen. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

Zo heeft kinderopvangorganisatie SKDD (Doorn) het gebruik van kunstgrasvelden eerst verboden. Mocht er toch gespeeld worden op een kunstgrasveld met rubbergranulaat, dan is er een scala aan maatregelen die gevolgd moet worden, zoals handen wassen na gebruik en directe behandeling van ontstane (schaaf)wonden. Daarnaast worden zowel ouders als kinderen geïnformeerd over de mogelijke gevaren van kunstgras. Bij kinderopvangorganisatie KION (Nijmegen) wordt op één sportbso uitgeweken naar een ander speelveld, de andere velden zijn veilig.
 
In de uitzending van Zembla kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het onderzoek. Zij sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat, terwijl uit het door Zembla aangehaalde onderzoek bleek dat sporters op kunstgrasvelden niet aan dergelijke stoffen werden blootgesteld.
 
De uitzending leidde tot veel ophef. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) inmiddels opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. De European Chemical Agency gaat bovendien in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doen naar de risico's van deze rubberkorrels. 
 
Het RIVM raadt aan om kinderen te laten douchen na afloop van de wedstrijd. Verder is het af te raden om te spelen met de rubberkorrels op de kunstgrasvelden. Maandag is er een overleg over de bevindingen van Zembla tussen het RIVM, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids