
Economen stellen voor dat het verlengen van betaald ouderschapsverlof de werkdruk in de kinderopvang kan verlagen en het personeelstekort kan verminderen. Het kabinet heeft onlangs besloten het plan voor bijna gratis kinderopvang uit te stellen vanwege dit tekort, maar volgens onderzoekers kan de vraag naar kinderopvang worden verminderd door ouders langer thuis te laten blijven met hun baby’s. Dit meldt NOS.
Thomas van Huizen, econoom aan de Universiteit Utrecht, en hoogleraar Janneke Plantenga berekenden dat langer ouderschapsverlof, bijvoorbeeld zes maanden, de vraag naar opvang zou verminderen. Babygroepen, die zeer arbeidsintensief zijn, zouden door zo’n maatregel veel minder personeel nodig hebben. Als het ouderschapsverlof zelfs wordt verlengd naar een jaar, zou het personeelstekort in de kinderopvang volledig verdwijnen. Dit zou mogelijk 11.000 opvangmedewerkers vrijmaken.
Vervolgkosten en beleidsinconsistentie
De economen wijzen er wel op dat het volledige salaris betaald moet worden tijdens het ouderschapsverlof, omdat ouders anders geneigd zijn eerder terug te keren naar werk door het lage percentage van hun loon dat momenteel wordt doorbetaald. Karen Strengers van de Branchevereniging Maatschappelijk Kinderopvang benadrukt daarnaast dat het beleid in Nederland momenteel inconsistent is. Kinderopvang wordt vaak gezien als een noodzakelijke last, en ouders weten niet wat ze kunnen verwachten van het beleid.
Voordelen van kinderopvang voor kinderen en de economie
Uit onderzoek blijkt dat voor baby's jonger dan een jaar kinderopvang mogelijk negatieve effecten kan hebben, terwijl voor oudere kinderen opvang juist voordelig is voor hun ontwikkeling en gezondheid. Studies uit verschillende landen tonen aan dat kinderen die naar de opvang gaan het beter doen op school en op langere termijn minder kans hebben op armoede of criminaliteit.
Economen wijzen ook op de economische voordelen van betaalbare kinderopvang. In Spanje bijvoorbeeld, levert elke euro geïnvesteerd in kinderopvang vier euro op voor de overheid, vanwege de positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Het kabinet zal na de zomer komen met een nieuw plan voor verlofregelingen, waarin mogelijk ook het voorstel voor langer ouderschapsverlof wordt meegenomen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer