Bijna alle kunstgrasvelden met rubbergranulaat die tot nu toe zijn onderzocht bevatten te veel kankerverwekkende stoffen. Er zijn op dit moment zestig velden onderzocht, waarvan er 58 hogere concentraties kankerverwekkende stoffen hebben. Bandenbranchevereniging VACO doet onderzoek op enkele honderden kunstgrasvelden. Dat meldt NOS.
NOG
Eerste onderzoek: kankerverwekkende stoffen op kunstgrasvelden gevonden
-Op alle velden is gezocht naar acht aantoonbaar kankerverwekkende stoffen. Vier van deze stoffen zijn in veel velden gevonden. Een gemiddelde overschrijding van de ‘normen’ voor kankerverwekkende stoffen in consumentenproducten ligt tussen de 1,5 en 3,7 keer. Echter is de overschrijding op de kunstgrasvelden aanzienlijk meer. Op sommige velden is zelfs een overschrijding van zes keer de norm gevonden.
Er geldt momenteel nog geen consumentennorm voor rubbergranulaat, waardoor de velden nog steeds voldoen aan de gestelde eisen. Wetenschappers pleiten echter voor rubbergranulaat als consumentenproduct om zo een norm vast te kunnen stellen. Deze vraag ligt bij het Europees Parlement.
Hoogleraar hematologie Bob Löwenberg van het Erasmus MC wil dat er gestopt wordt met voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. “Er is absoluut geen bewijs dat die kunstgrasvelden slecht zijn, maar het omgekeerde is ook het geval: we kunnen ook niet zeggen dat ze veilig zijn”, zegt Löwenberg. Er is juist voldoende reden om er niet gerust op te zijn, vindt hij. Benzeen bijvoorbeeld kan gevaarlijk zijn en verhoogt het risico op leukemie of lymfeklierkanker. In de rubbergranulaatkorrels zijn benzeenachtige stoffen aangetroffen. “Dus dat wekt verdenking. Dat maakt je onrustig.”
Meerdere kinderopvangorganisaties hebben het gebruik van kunstgrasvelden verboden of hebben de maatregelen na spelen op kunstgras aangepast in afwachting van meer onderzoek.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids