Normal_pexels-mccutcheon-1449934

Het einde van het schooljaar betekent ook het einde van de gratis kinderopvang bij Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen. Door een gebrek aan financiering stopt de proef, waardoor een derde van de peuters na de zomervakantie niet terugkeert. Onder deze kinderen zijn er ook die extra zorg nodig hebben, zo meldt Omroep Zeeland.

Impact in Sas van Gent

In Sas van Gent moeten ze afscheid nemen van veertien peuters. Lieselot Vanhijfte van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen benadrukt dat het verlies van deze opvang een grote impact zal hebben: "Het zijn kinderen die we straks niet meer in beeld hebben en die extra zorg nodig hebben."

Achtergrond van de proef

De proef, die in april 2022 begon, was een initiatief om te concurreren met het Vlaamse onderwijs, waar onderwijs vanaf 2,5 jaar gratis is. Tijdens de proef konden kinderen van 0 tot 12 jaar op drie locaties in Eede, Heikant en Sas van Gent gratis opvang krijgen, ongeacht of hun ouders werkten. Peuters van 0 tot 4 jaar kregen wekelijks 16 uur gratis opvang, terwijl oudere kinderen recht hadden op 8 uur opvang na schooltijd.

Gevolgen voor peuters en ouders

Veel peuters die extra zorg nodig hebben, zoals kinderen van ouders die de Nederlandse taal niet beheersen, zullen een grotere stap moeten maken naar het reguliere basisonderwijs. Zonder de vroege taalondersteuning die de kinderopvang biedt, lopen deze kinderen het risico op een taalachterstand.

Daarnaast wijst pedagogisch medewerker Vanhijfte op de impact op ouders. Sommige ouders, die dankzij de gratis opvang een opleiding konden volgen, moeten daar nu noodgedwongen mee stoppen. "Ik hoop dat de politiek hier nog eens goed naar kijkt, want deze opvang biedt zoveel voor kinderen en hun ouders."

Belang van gratis kinderopvang

De gratis opvang heeft volgens twee rapporten, waaronder een van onderzoeksbureau TwynstraGudde, bewezen dat het loont. Elke geïnvesteerde euro levert anderhalf tot twee keer zoveel op, door het bevorderen van kansengelijkheid en het verminderen van kosten voor jeugdzorg. Bovendien kunnen ouders meer werken, wat bijdraagt aan een betere werk-privébalans.

Toekomst van de proef

Lieselot Vanhijfte beaamt de bevindingen dat gratis opvang kansenongelijkheid vermindert. Vanaf jonge leeftijd wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de spraakontwikkeling, waardoor de overgang naar de basisschool soepeler verloopt.

Er wordt nog steeds overleg gevoerd met Den Haag over mogelijkheden om de proef of delen daarvan opnieuw te starten. Na de zomer wordt meer duidelijkheid verwacht over de voortgang.