Normal_group-of-students-studying-in-the-university-libra-2023-11-27-04-59-22-utc

Bibliotheek Dalfsen en Kinderopvang Mathil versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren. Deze week werd een belangrijke stap gezet met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst voor nog drie locaties van Kinderopvang Mathil. Jackeline Mekkes, directeur van Bibliotheek Dalfsen, en Marlien Kooiker, Pedagogisch beleidsmedewerker bij Mathil, formaliseerden de uitbreiding na succesvolle initiatieven in het verleden. Dit meldt DalfsenNet.

Taalontwikkeling is cruciaal vanaf jonge leeftijd; het legt de basis voor succes op school en een actieve deelname aan de maatschappij. Kinderen die op jonge leeftijd beginnen met taal, via lezen en voorlezen, ontwikkelen sneller taalvaardigheden die essentieel zijn voor hun toekomst.

Programma's die taal stimuleren

Bibliotheek Dalfsen neemt actieve stappen om leesplezier te bevorderen en organiseert onder andere maandelijkse BoekStart Voorleespret sessies. Daarnaast bieden zij voorlichting bij het consultatiebureau om ouders te informeren over het belang van voorlezen. Kinderopvang Mathil heeft zich via BoekStart in de kinderopvang ingezet om kinderen van nul tot vier jaar actief in aanraking te laten komen met boeken en het voorlezen ervan.

Uitbreiding van samenwerking

Na een succesvolle implementatie op de locatie aan de Dommelerdijk in Nieuwleusen, breiden de organisaties hun samenwerking nu uit naar de locaties bij Basisschool Het Kompas, CBS De Zaaier in Nieuwleusen en bij Basisschool De Vuursteen in Dalfsen. Deze uitbreiding is een testament van het gedeelde commitment om taalontwikkeling te ondersteunen.

Toekomstperspectief

Deze voortdurende samenwerking tussen Bibliotheek Dalfsen en Kinderopvang Mathil benadrukt de belangrijke rol die bibliotheken en kinderopvangcentra spelen in de vroege educatie van kinderen. Beide instellingen kijken uit naar de voortzetting van een vruchtbare samenwerking die de taalvaardigheden van jonge kinderen in de regio zal blijven verrijken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer