Normal_wolf-hunting-in-the-forest-2023-11-27-05-07-16-utc

Op het landgoed Den Treek bij Leusden is eerder deze week een incident voorgevallen waarbij een meisje schrammen opliep nadat een wolf haar kort beet. Dit voorval werd publiek gemaakt door de buitenschoolse opvang Vrijland in Amersfoort. Het incident veroorzaakte aanzienlijke onrust onder gastouders in en rond het Drents-Friese Wold, verbonden aan gastouderbureau Poppiestee in Diever. Hierdoor vermijden tien van de elf gastouders al twee jaar lang het bos met de kinderen. Dit meldt RTV Drenthe.

 

Karien Gruppen van Gastouderbureau Poppiestee deelde haar zorgen: "Als gastouder in Zorgvlied heb ik zelfs een wolf door de tuin zien lopen. De vraag hoe we veilig bij school kunnen komen is constant aanwezig. We werken met kleine groepen, en de angst voor een confrontatie met een wolf is groot." De angst voor wolven heeft diepe indrukken achtergelaten, zelfs tot nachtmerries toe, waar Gruppen droomde over een confrontatie met een roedel wolven. Ondanks dat het slechts dromen waren, benadrukt ze de potentieel ernstige realiteit van dergelijke ontmoetingen.

Reacties van de gemeenschap en maatregelen

In reactie op de groeiende zorgen, hebben sommige lokale kinderopvangen, zoals een agrarische kinderopvang, besloten het bos te vermijden. Deze keuze wordt ondersteund door het feit dat hun erf voldoende speelruimte biedt, waardoor kinderen dicht bij huis kunnen blijven. Ondertussen houden sommige ouders hun kinderen dichtbij en vermijden alleen laten in het bos. Scoutinggroepen zoals de Adventure Rangers in Dwingeloo en de Schultegroep in Diever hebben ook maatregelen genomen, zoals het aanpassen van de locaties voor droppings en het vereisen van volwassen begeleiding tijdens activiteiten in het bos.

Informatieverspreiding en politieke reactie

De provincie heeft onlangs flyers verspreid waarin staat dat wolven mensen niet als prooi zien, wat moet helpen om de publieke perceptie te verzachten. Echter, de recente gebeurtenissen hebben sommigen, zoals Gruppen, sceptisch gemaakt over deze beweringen. De politieke partij BBB heeft in de Provinciale Staten haar zorgen geuit en aangekondigd deze kwestie aan te kaarten tijdens de behandeling van het wolvenplan, aangezien het onderzoek naar het recente bijtincident nog gaande is. Dit benadrukt de complexiteit van het samenleven met wilde dieren in gedeelde habitats.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer