Normal_rss_entry-435216

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat voor een deel per direct dicht voor bezoekers. De afsluiting geldt tot en met 15 augustus. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben donderdag een noodbevel afgegeven voor het gebied, waarmee de eigenaar de opdracht krijgt het gebied niet langer open te stellen. Het besluit volgt op het incident dinsdag op landgoed Den Treek waar een meisje door een wolf werd gebeten.

Het kind raakte lichtgewond, het dier beet niet door, meldde de buitenschoolse opvang waarmee het kind op pad was eerder. De provincie riep mensen daarna op het gebied voorlopig te mijden, maar dat had volgens burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden en de Utrechtse gedeputeerde Huib van Essen onvoldoende effect.

In het kerngebied van landgoed Den Treek mogen nu uit voorzorg geen bezoekers en recreanten meer komen. Gemeenten sluiten een kleine wildcamping. De wolvenconsulent adviseert een grotere camping en een manege over maatregelen, meldt de provincie. In het gebied komt extra toezicht. Voor een groter deel van het natuurgebied blijft het advies gelden om er weg te blijven. "Recreanten, sporters, wandelaars en (aangelijnde) honden kunnen verstorend zijn en nieuwe confrontaties veroorzaken", aldus gemeente en provincie. Zulke ontmoetingen zijn angstig voor mensen en bedreigend voor de wolf.

Ander incident

Bouwmeester geeft aan dat het gebied op advies van experts van de provincie wordt afgesloten. "Ik ga ervan uit dat iedereen hier begrip voor heeft en doe een dringend beroep op gezond verstand hierin, zodat iedereen in Leusden veilig en gezond kan blijven."

Eerder deze maand werd in hetzelfde gebied een aangelijnde hond gebeten en meegenomen door vermoedelijk een wolf. De hond is sindsdien niet meer gezien. Na dat voorval werden extra waarschuwingsborden geplaatst en waarschuwden provincie en gemeenten bezoekers van natuurgebieden in Leusden, Zeist en Woudenberg alert te blijven op de aanwezigheid van een wolf.

Natuurlijk gedrag

De wolf is een beschermde diersoort en mag alleen bij onnatuurlijk gedrag of in acuut gevaarlijke situaties worden verstoord, gevangen of gedood. Deskundigen noemden de aanval op de hond natuurlijk gedrag. De wolf greep in omdat de hond in de buurt van de welpen zou zijn gekomen.

Door: ANP