Normal_mother-or-nursery-teacher-teaches-her-children-to-2023-11-27-05-06-04-utc

In Helmond is het aantal uren dat kinderen doorbrengen in kinder- en buitenschoolse opvang de afgelopen drie jaar aanzienlijk toegenomen. Volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht een gemiddeld kind uit Helmond vorig jaar 318 uur door in de opvang, een stijging van 23% ten opzichte van 258 uur in 2020. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Deze lokale stijging contrasteert met de nationale trend waarbij de groei van de kinderopvang vertraagt. Deze vertraging wordt niet veroorzaakt door een afname in vraag — gezien het stijgende aantal werkende Nederlanders — maar door een tekort aan opvanglocaties en personeel. Ed Buitenhek, expert op het gebied van kinderopvangcijfers, wijst op de krimpende capaciteit, vooral bij gastouderopvang, die traditioneel ouders met onregelmatige werktijden ondersteunt.

Uitdagingen in de kinderopvang

De Brancheorganisatie Kinderopvang benadrukt de afname van het aandeel gastouders in de kinderopvanguren; een trend die ook in Helmond zichtbaar is. In 2020 was nog 16,0% van alle opvanguren bij gastouders, nu is dat gedaald naar 11,1%. Deze daling wordt toegeschreven aan strengere eisen en lagere vergoedingen voor gastouders, wat resulteert in een afname van het aantal beschikbare gastouders.

Wachtlijsten en beleidsimplicaties

In Helmond en vergelijkbare gemeenten ervaart één op de zeven ouders een wachttijd van ten minste drie maanden voor een plek in de kinderopvang. Plannen van het huidige kabinet om kinderopvang gratis te maken zouden deze druk verder kunnen verhogen, met een verwachte behoefte aan een veel groter aantal medewerkers in de sector.

Focus op jonge kinderen

De data tonen aan dat driejarigen in Helmond de meeste opvanguren maken, met gemiddeld 724 uur per jaar. Dit benadrukt de hoge afhankelijkheid van jonge gezinnen van betrouwbare kinderopvang om werk en gezinsleven te kunnen combineren.

Deze situatie in Helmond onderstreept de complexiteit van de uitdagingen waar de kinderopvangsector voor staat, zowel op lokaal als nationaal niveau, waarbij de vraag naar kwalitatieve kinderopvang blijft stijgen te midden van structurele beperkingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer