Normal_favorite-time-at-kindergarten-is-playing-time-2023-11-27-05-16-23-utc__1_

Ouders in Roermond hebben in het afgelopen jaar vaker gebruik gemaakt van kinderopvang dan in 2020. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een gemiddeld kind in Roermond vorig jaar 315 uur doorbracht in kinder- of buitenschoolse opvang, wat neerkomt op ongeveer zes uur per week. Dit is een stijging van 56 uur ten opzichte van de 259 uur in 2020. Dit meldt Roermond Nieuws.

De kinderopvanguren in Roermond zijn in de afgelopen drie jaar met 23 procent gestegen. Deze groei is aanzienlijk sneller dan de landelijke trend. In heel Nederland groeit de kinderopvang langzamer, voornamelijk vanwege een tekort aan beschikbare locaties en gekwalificeerd personeel.

Probleem van wachtlijsten

Dit tekort aan capaciteit resulteert landelijk in langere wachtlijsten voor opvangplaatsen. In gemeenten vergelijkbaar met Roermond moet één op de zeven ouders meer dan drie maanden wachten op een kinderopvangplek.

Uitdagingen door gratis kinderopvang

Plannen van de huidige coalitie om kinderopvang gratis te maken, kunnen de druk op de sector verhogen. Volgens voorspellingen zou dit het huidige tekort van 7200 medewerkers kunnen laten stijgen naar bijna 42.000 over de komende tien jaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer