Normal_cleaning-after-play-2023-11-27-05-31-51-utc

In de Noordoostpolder krijgen huisartsen voorrang bij kinderopvang als onderdeel van een initiatief om het tekort aan huisartsen in de regio aan te pakken. Dit beleid is speciaal ontworpen om medici aan te trekken en te behouden voor de lokale gemeenschap. Zo meldt het AD.

Meer dan de helft van de huisartsen in Flevoland hanteert een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop vanwege het tekort aan medici, blijkt uit gegevens van Independer. Nieuwe aanpakken zoals de regionale opleiding en een wervingscampagne zijn opgezet om meer huisartsen naar de polder te lokken.

Ondersteuning voor jonge huisartsen

Het project Polderdokter biedt huisartsen in opleiding die hun training volgen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Zwolle, gegarandeerde stages binnen de Noordoostpolder. Als onderdeel van dit project krijgen jonge huisartsen met gezinnen voorrang bij de kinderopvang om de combinatie van werk en gezinsleven te vergemakkelijken.

Kinderopvang als cruciale steun

Kinderopvangorganisaties zoals Jokidé en Stichting Kinderopvang Noordoostpolder spelen een sleutelrol in dit nieuwe beleid. “Door huisartsen voorrang te geven bij kinderopvang, helpen we niet alleen deze essentiële beroepskrachten, maar ondersteunen we ook de gezondheid en het welzijn van onze gemeenschap," verklaart Stefan ten Veen, directeur van Jokidé.

Brede aanpak voor cruciale beroepen

Deze voorrang bij kinderopvang maakt deel uit van een bredere nationale strategie om professionals in cruciale sectoren aan te trekken, zoals verpleegkundigen, leraren en politieagenten, door hen verschillende voordelen te bieden zoals voorrang in huisvesting, die echter in de Noordoostpolder nog niet van toepassing is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer