Deze sectoren omvatten onder meer machinemontage, werkvoorbereiders, planners, ingenieurs, verpleegkundigen en leidinggevenden in industrie en bouw, waar een aanhoudend tekort aan geschikt personeel bestaat. Deze zogenaamde structurele mismatch tussen de instroom van nieuw personeel en de uitstroom van bestaande werknemers blijft een uitdaging.
Jeroen Tiel, CEO van Randstad Nederland, benadrukt dat bedrijven zich inzetten om hun werknemers te behouden gezien de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. "Tot 2028 verwachten we 2,8 miljoen nieuwe banen, wat het voor sommige werkgevers nog moeilijker maakt om geschikt personeel te vinden," voegt hij toe.
Arbeidskrapte heeft gevolgen voor maatschappelijke thema's
De krappe arbeidsmarkt heeft ook gevolgen voor belangrijke maatschappelijke thema's zoals de energietransitie, en wordt verder gecompliceerd door de huidige politieke discussies over arbeidsmigratie. Tiel onderstreept het belang van arbeidsmigranten voor innovatie en economische groei en waarschuwt voor de mogelijke impact van restricties op deze groep op de arbeidsmarkt.
"De sleutel ligt bij het maximaliseren van het arbeidspotentieel, waaronder het omscholen van werknemers, het verminderen van uitval en het faciliteren van werkgelegenheid voor gepensioneerden en vluchtelingen," zegt Tiel. De sector wacht gespannen op de nieuwe beleidsplannen van het kabinet die in september worden verwacht, hopend op een benadering die de nodige ruimte biedt voor noodzakelijke arbeidskrachten in kritieke sectoren.