Ouders die hun kinderen vorig jaar naar de kinderopvang brachten, betaalden daar gemiddeld 3210 euro per jaar voor. Dit bedrag omvat onder andere 520 euro die voortkomt uit de hogere tarieven die kinderopvangbedrijven hanteren boven de door de overheid vastgestelde maximale uurprijs, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit meldt RTL.
Bijna 75% van de ouders moest meer betalen dan de maximale uurprijs die de overheid bepaalt. Dit betekent dat ouders naast de 2690 euro die zij bijdragen aan de reguliere opvanguren, nog eens gemiddeld 520 euro extra kwijt zijn aan de hogere uurtarieven.
Totale opvangkosten en vergoedingen
De totale kosten voor kinderopvang per kind per jaar bedragen gemiddeld 8950 euro. Het grootste deel hiervan, 64% of 5740 euro, wordt vergoed door de Belastingdienst via de kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is inkomensafhankelijk en het vergoedingspercentage stijgt naarmate er meer kinderen naar de opvang gaan. Ouders met één kind in de opvang krijgen bijvoorbeeld 62% vergoed, terwijl ouders met drie kinderen 68% terugkrijgen. Ook het type opvang speelt een rol bij de hoogte van de toeslag.
Stijging in kinderopvangtoeslag ontvangers
Het aantal ouders dat kinderopvangtoeslag ontvangt, is de afgelopen jaren gestegen. Vorig jaar ontvingen meer dan 700.000 ouders toeslag voor ruim 1 miljoen kinderen. In 2023 bracht een kind gemiddeld 830 uur door in de opvang, 10 uur meer dan in 2022.
Toekomst van kinderopvangtoeslag
Er wordt al jaren gepleit om kinderopvang gratis te maken. Het vorige kabinet had plannen in deze richting, maar deze zijn uitgesteld. Ondertussen blijft het debat doorgaan over de financiering van kinderopvang en de rol van kinderopvangtoeslag.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer