Normal_cute-boy-child-playing-handmade-origami-paper-boat-2024-02-27-03-48-25-utc

Uit onderzoek van de International Workplace Group blijkt dat hybride werken heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering in het gebruik van externe kinderopvang door werkende ouders. Meer dan de helft (58%) van de ouders geeft aan dat ze dankzij hybride werken minder afhankelijk zijn geworden van kinderopvang. Dit zou een mogelijke oplossing kunnen zijn voor de lange wachtlijsten in de kinderopvang in Nederland. Dit meldt de Ondernemer.

Het onderzoek, uitgevoerd door Mortar Research in augustus 2024, toont aan dat 72 procent van de ouders die voorheen externe kinderopvang gebruikten, nu minder vaak van deze dienst gebruikmaakt. Dit resulteert gemiddeld in een besparing van 194 euro voor ouders die dankzij hybride werken minder uitgeven aan kinderopvang.

Verbeterd evenwicht tussen werk en privé

Het onderzoek onder meer dan 1.000 ouders bevestigt ook dat hybride werken bijdraagt aan een beter evenwicht tussen werk en privéleven. Bijna 9 op de 10 ouders (86%) geeft aan dat deze werkvorm hen meer tijd geeft voor gezinsactiviteiten, zoals samen ontbijten en kinderen naar school brengen. Na schooltijd kunnen ouders vaker helpen met huiswerk en samen eten met het gezin.

Daarnaast zegt 85 procent van de ouders dat ze nu vaker aanwezig kunnen zijn bij belangrijke gebeurtenissen in het leven van hun kinderen, zoals schoolbijeenkomsten en verjaardagen. Ook heeft 77 procent aangegeven dat hybride werken heeft bijgedragen aan een meer gelijke verdeling van ouderlijke taken en verantwoordelijkheden.

Impact op werkgevers

Fatima Koning, Group Chief Commercial Officer van International Workplace Group, benadrukt in een persbericht dat flexibiliteit een doorslaggevende factor is geworden in hoe en waar ouders kiezen om te werken. Organisaties die de verschuiving naar hybride werken over het hoofd zien, lopen het risico om achter te blijven in het aantrekken en behouden van talent. Koning stelt dat werkgevers die hybride werken omarmen, investeren in een gelukkiger en betrokkener personeelsbestand, wat uiteindelijk voordelen oplevert voor zowel de werknemers als de organisatie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer