Brancheorganisaties en ouderverenigingen maken zich grote zorgen om de stijgende kosten voor de kinderopvang volgend jaar. Ouders moeten in 2026 tot wel honderden euro’s meer ophoesten voor de opvang van hun kinderen. En dat terwijl de kinderopvangtoeslag niet stijgt. Dit meldt de Telegraaf.
Omdat veel uurtarieven van de kinderopvang in 2026 stijgen, moeten ouders meer zelf betalen. In de praktijk houdt dit in dat ouders van een kind die drie dagen per week naar de dagopvang gaat, daar jaarlijks 1.000 euro meer voor moeten betalen uit eigen zaak. Ouders met een inkomen tot 20.000 euro hebben straks te maken met een verdubbelde eigen bijdrage.
Niet-indexeren heroverwegen
Branche- en ouderverenigingen hebben zich verenigd om bij de Tweede Kamer aan de bel te trekken. In een brief vragen ze Kamerleden om het niet-indexeren van de maximum uurprijzen te heroverwegen. Dat kinderopvangorganisaties meer geld vragen is niet gek, want ze hebben hoger energiekosten, huisvestingskosten en zijn meer kwijt aan personeel. Ouders zijn er echter flink de dupe van. Zij maken geen aanspraak op extra kinderopvangtoeslag, omdat dat volgend jaar wordt bevroren. Immers, zo beredeneert het kabinet, is er in 2024 extra geïnvesteerd in de toeslag.
Vraag overstijgt het aanbod
De bijna gratis kinderopvang is voor ouders met een jaarinkomen van 160.000 euro financieel welkom, maar dat geldt niet voor ouders met lage inkomens. Zij zien hun kosten in 2027 oplopen met 5 procent. Het nieuwe kinderopvangstelsel moet meer ouders stimuleren om een betaalde baan te vinden, maar experts vrezen vooral dat de vraag het aanbod overstijgt. En dat blijkt ook uit de arbeidsmarktprognose van AZW: in 2028 is een tekort van 26.000 medewerkers verwacht. In 2033 is er zelfs een tekort van 42.000 kinderopvangmedewerkers.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky