Twee derde van de ouders uit de regio IJsselland vinden hun kind weerbaar. Dit blijkt uit het vierjaarlijkse onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst IJsselland onder 5534 ouders met kinderen van 0-12 jaar. Ruim een derde van de kinderen is echter de laatste drie maanden gepest; voornamelijk op school. Dit meldt RTV Oost.
Een weerbaar kind is een kind dat voor zichzelf en voor anderen op durft te komen. Niet alleen bewaken deze kinderen beter hun grenzen, maar ook worden ze minder snel gepest. De GGD vroeg daarom aan de ouders of zij hun kind weerbaar vonden of niet. Ongeveer 66 procent van de ouders beoordeelde hun kind als weerbaar. 28 procent zei dat hun zoon of dochter soms weerbaar was, terwijl 5 procent geen weerbaarheid signaleerde. Uit het onderzoek bleek echter dat pesten nog steeds veel voorkomt. In de afgelopen drie maanden is ruim een derde van de kinderen gepest. Vooral in de leeftijdscategorie 8 tot 12 jaar wordt veel gepest; namelijk 38 procent. 29 procent van de 4 tot 8 jarigen werd gepest, zo stelden de ouders. Het pesten vond in de meeste gevallen op school plaats.
© Nationale Onderwijsgids
Zo gek is men dus met pesten bezig. Niet de pester maar de slachtoffertjes moeten zich aanpassen. Want hoeveel pesters zijn er door die 'weerbaarheidstraining" gestopt? Ik denk niet één! Dus kunnen alle pesters zich nu op die overgebleven 34% richten. "De waanzinnige aanpak van pesten" kunt u gratis downloaden op het internet.
Weerbare kinderen zijn kinderen die in positieve interactie met de groep eigenwaarde hebben opgebouwd. Gepeste kinderen kunnen geen weerbaarheid opbouwen omdat de groep dat niet toestaat. Weerbaarheid is dus een resultaat van niet gepest zijn. Pas daarná kan weerbaarheid ervoor zorgen dat een kind minder snel gepest wordt dan een ander. Lees Mieke van Stigt: Alles over Pesten, uitgeverij Boom 2014