Zoveel mogelijk kinderen veilig lopend of op de fiets naar school is een van de doelen uit het Actieplan Verkeersveilige Scholen van de gemeente Rotterdam. De scholen kiezen zelf uit het actieplan welke instrumenten zij willen inzetten om de omgeving veiliger te maken voor hun leerlingen, en de gemeente neemt de organisatie vervolgens uit handen. Dat meldt gemeente Rotterdam.
Onoverzichtelijke oversteekplaatsen, parkeertoestanden bij school, hardrijdende automobilisten. Het zijn factoren die er toe leiden dat steeds meer ouders hun jonge kinderen met de auto naar school brengen. Met als gevolg nog meer verkeersdrukte bij de scholen en kinderen die te weinig ervaring opdoen in het verkeer. Ervaring die ze nodig hebben om zich veilig in het verkeer te bewegen, bijvoorbeeld als ze naar de middelbare school gaan.
Voorlichting, educatie en maatregelen rondom de school moeten er samen voor zorgen dat het in Rotterdam weer gewoon wordt om met de fiets naar school te gaan. Scholen die gebruik willen maken van het aanbod van de gemeente kunnen bijvoorbeeld een ervaren fietsdocent inzetten. Die gaat met de kinderen de straat op om te oefenen. En als er overlast is in de ‘schoolspits’ kan een voorlichtingsteam de weggebruikers bij school wijzen op het gevaar van hun rijgedrag bij school. Er zijn mogelijkheden voor aanpassingen op straat, zoals een extra verkeersdrempel of eenrichtingsverkeer.
Het actieplan maakt onderdeel uit van het Meerjarenplan Verkeersveiligheid 2016-2018, dat op 19 januari is vastgesteld. Daarin ligt het accent op bescherming van kwetsbare weggebruikers, zoals kinderen en fietsers. Asociaal verkeersgedrag en 40 gevaarlijke wegen en kruispunten worden aangepakt. De gemeente beoogt 25 procent minder verkeersdoden en 10 procent minder gewonden. Ook moeten meer Rotterdammers zich veilig voelen in het verkeer in hun stad.
© Nationale Onderwijsgids