Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de plannen voor kansengelijkheid in het onderwijs, het instemmingsrecht van ouders in passend onderwijs en de invoering van het verplichte lerarenregister.
- De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een wetswijziging die ouders instemmingsrecht verleent voor de manier waarop de ondersteuning en zorg voor het kind geregeld en uitgevoerd wordt door de school, het zogenoemde handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief. Ouderorganisaties zoals Ouders & Onderwijs zijn blij met het wetsvoorstel voor meer ouderinspraak. De PO-Raad en de VO-Raad zijn bang dat de wetswijziging zal leiden tot meer bureaucratie en juridisering.
- Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel voor een verplicht Lerarenregister. Vanaf 2026 moeten leerkrachten zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs verplicht in een register van docenten met een bevoegdheid staan. Met de invoering van de wet wordt de positie van leraren in het primair, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs versterkt.
- Studenten met een functiebeperking ervaren veel knelpunten in het onderwijs. Door de invoering van het leenstelsel heeft deze doelgroep geen eerlijke kans meer in het onderwijs. Er is een landelijke aanpak nodig om te waarborgen dat het onderwijs toegankelijk blijft voor studenten met een functiebeperking.
- 16 samenwerkingsprojecten rondom mbo-scholen in heel Nederland krijgen ruim 40 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio te verbeteren. Hiermee krijgen de mbo-scholen meer gelegenheid om samen met bedrijven innovaties in hun onderwijsprogramma’s een plek te geven.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids