In Arnhem start op maandag 4 april een school voor kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op de ‘Oekraïneschool’ kunnen kinderen en jongeren terecht van 4 tot 18 jaar voor basis- en voortgezet onderwijs. Er is een geschikte locatie gevonden in een schoolgebouw aan de Groningensingel. Daar krijgen de leerlingen les in het Oekraïens, Nederlands en Engels. Dat meldt de gemeente Arnhem.
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne vangt Arnhem vluchtelingen op. Onder de vluchtelingen zijn ook veel kinderen. Naast de eerste opvang is het voor deze kinderen belangrijk dat zij onderwijs kunnen blijven volgen. Dat is nu voor hen geregeld voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.
Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem: “Onderwijs is belangrijk, voor ieder kind. De Arnhemse scholen zijn ontzettend voortvarend te werk gegaan om samen met de gemeente een goede school te ontwikkelen voor kinderen die moesten vluchten uit Oekraïne. Hier krijgen zij weer de rust en aandacht om kind te zijn en onderwijs te volgen.”
Aangepast lesprogramma
De school komt in een bestaand schoolgebouw aan de Groningensingel, waar ook de basisscholen De Ommelander en de Da Vinci school zitten, net als kinderopvang het Pompeltje. Het gebouw is aangepast om geschikt te zijn voor de nieuwe groep kinderen. Leerlingen van uiteenlopende leeftijden zullen naar deze school gaan: van 4 tot 18 jaar. De kinderen krijgen een aangepast lesprogramma: deels Oekraïens, deels in het Nederlands en een deel in het Engels. Sommige leerlingen volgen nog online les van hun school in Oekraïne, hiervoor zal ook ruimte zijn binnen het lesprogramma op de school in Arnhem.
Het onderwijsteam bestaat uit Nederlandse en Oekraïense medewerkers en docenten. Kinderen die op de noodopvanglocatie in Arnhem worden opgevangen zijn aangemeld voor de school, maar ook Oekraïense kinderen die in Arnhem bij particulieren worden opvangen, zijn welkom. Kinderen uit de rest van regio zijn eveneens welkom voor op het voortgezet onderwijs. De school start op maandag 4 april 2022.
Door: Nationale Onderwijsgids