Zo’n 70 kinderen van nieuwkomers bezoeken tijdens hun zomervakantie drie ochtenden in de week de Zomerschool in Oost Gelre. De Zomerschool zit in de Sint Jorisschool in Lichtenvoorde en biedt de kinderen een mogelijkheid om beter Nederlands te leren. En om vertrouwd te raken met de Nederlandse cultuur en gebruiken. Dat meldt de gemeente Oost Gelre.
Op donderdag 27 juli bezochten burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers de Zomerschool. Zij gingen langs bij de verschillende leeftijdsgroepen en spraken met de leerlingen, docenten en vrijwilligers. “Het is heel erg goed dat dit georganiseerd wordt”, aldus de burgemeester. “Op een leuke en speelse wijze leren de kinderen veel van onze taal, cultuur en gebruiken. Ik ben onder de indruk van wat ze al kunnen. Het is erg knap hoe snel de kinderen dingen oppikken. En hoe ze vriendschappen opbouwen. Heel mooi om te zien.”
Kinderen van nieuwkomers
De lessen aan de Zomerschool worden, onder begeleiding van docenten en vrijwilligers, verzorgd voor verschillende leeftijdsgroepen. Het gaat om kinderen van nieuwkomers en migranten van 5 tot en met 20 jaar. De kinderen zijn op dit moment maximaal 2 jaar in Nederland en hun afkomst is zeer divers. Ze komen bijvoorbeeld uit Oekraïne, Syrië, Eritrea, Irak en Pakistan. Er zijn 5 leeftijdsgroepen, met elk hun eigen programma. De meeste kinderen komen lopend en fietsend naar de school.
Ontwikkeling van kinderen
“De deelname is vrijwillig, maar de kinderen blijven komen”, zo vertelt coördinator Lisa Steneker. “Het is weer de eerste keer dat we dit organiseren na corona. Gelukkig wordt de Zomerschool goed bezocht en is de betrokkenheid groot. Er zijn veel docenten en vrijwilligers die ons helpen. Dat is geweldig.” Eén van de docenten is Jody van Eerden, een derdejaars Pabo-student. Zij doet dit met veel plezier: “Het is erg leuk om te doen. Vooral ook om de kinderen zo snel te zien ontwikkelen. Ze zijn erg leergierig en enorm dankbaar.”
De kinderen gaan iedere ochtend actief met elkaar in gesprek, ze delen hun kennis en ze doen sociale contacten op. Steneker: “Ze hebben al een kijkje genomen bij de brandweer en een kinderboerderij, een stadswandeling gehad en ze brengen een bezoek aan een corsobouwgroep. Jongeren tussen de 17 en 20 jaar krijgen een sollicitatietraining. En hopelijk vinden ze daarna een baan waar ze veel Nederlands kunnen praten. Dan leren ze het meest!”
Door: Nationale Onderwijsgids