Een klassenfoto maken bij de schoolfotograaf zorgt voor veel scholen en fotografen voor meer administratieve rompslomp. Dat komt door de invoering van de nieuwe privacywet in 2018. Scholen stoppen nu helemaal met het maken van klassenfoto’s of zoeken naar andere opties. Dat meldt Linda.nl.
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) werd in 2018 ingevoerd. Deze wet eist dat er vooraf toestemming wordt gegeven als er foto’s van kinderen worden gedeeld. Scholen moeten dus sinds 2018 handtekeningen van ouders verzamelen voordat er een klassenfoto wordt gemaakt. Voor kleine scholen misschien niet zo’n ramp, maar op grote scholen is dat wat lastiger als duizenden ouders vooraf toestemming moeten geven.
Gestopt met het maken van klassenfoto's
Daarom zijn verschillende scholen al gestopt met het maken van klassenfoto’s. Directeur Martin Brouwer van het Greijdanus in Enschede geeft aan dat er eerst wel zeven A4’tjes ondertekend moesten worden, maar ouders vervolgens tóch aangaven dat hun kind niet op de foto mocht.
Buitengesloten leerlingen
De wet zorgt niet alleen voor omzetverlies, deze heeft ook impact op de leerlingen. Volgens fotograaf Maurice Looman voelt een kind zich al snel buitengesloten en dat zorgt weer voor veel huilende kinderen op de basisschool.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk