Het aantal discriminatiemeldingen is het afgelopen jaar met een kwart gestegen. Het gaat in de gevallen van discrimatie vaak over de herkomst of huidskleur van het slachtoffer, maar ook op basis van fysieke aandoeningen zijn er steeds meer meldingen. Er komen veel meldingen binnen van discrimatiegevallen op de werkvloer, maar ook op scholen is het aantal meldingen hoog, aldus Het Parool.
Jerrol Marten is de directeur van Discriminatie.nl, het landelijke meldpunt voor discriminatie. Hij heeft een verdubbeling van het aantal meldingen op scholen geconstateerd en dat is iets wat de directeur zorgen baart. Het gaat vooral mis bij jonge kinderen in het basisonderwijs.
Nauwelijk ingegrepen
Volgens het landelijke meldpunt wordt er bij de meldingen vaak maar een klein deel van het probleem belicht. Er bestaat ook verbazing dat scholen bijna tot geen beleid hebben voor docenten op het gebied van dit maatschappelijke probleem. Op scholen wordt het vaak weggezet als pestgedrag. Discriminatie.nl geeft aan dat zorgen van ouders vaak genegeerd worden en dat er nauwelijks wordt ingegepren in het geval van discriminatie. Ook het aantal antisemtisme meldingen steeg. Het gaat in deze gevallen vaak om scheldpartijen of het bespugen van mensen van Joodse afkomst.
“Wij meten ervaren discriminatie,” zegt Marten. “Het kan heel goed dat mensen zich na 7 oktober onveilig voelden bij het zien van een Palestijnse sjaal. Ik ga niet over de emoties van anderen. De meeste meldingen van antisemitisme komen ook niet bij ons terecht. Mensen die met antisemitisme worden geconfronteerd weten het Cidi makkelijker te vinden.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema