Leerlingen van basisschool De Parelburcht in Oost-Souburg hebben nog wat langer zomervakantie dan aanvankelijk de bedoeling was. Het nieuwe schoolgebouw is nog niet klaar en hun tijdelijke school is voorlopig niet te gebruiken vanwege een brand in het dak. Dat meldt PZC.
Donderdag 15 augustus rond 18.45 uur ontstond er brand in het dak van de school. Omdat het lastig was om het vuur te blussen, moest de brandweer delen van het dak uit elkaar halen. Rond half 8 was het gevaar geweken en de brand geblust.
Spoedoverleg
Op het bestuurskantoor van Onze Wijs, de scholenkoepel waar De Parelburcht bij hoor, werd er een spoedoverleg ingepland op vrijdag 16 augustus. Het schoolgebouw in Oost-Souburg kon voorlopig niet in gebruik genomen worden.
School kan nog niet open
De lokalen en de noodlokalen om de school heen lijken weinig schade te hebben opgelopen door de brand op het dak van de centrale hal. Maar het schoolgebouw kan maandag 19 en dinsdag 20 augustus nog niet open voor leerlingen. Dat lieten Onze Wijs en Kinderopvang Walcheren vrijdagmiddag 16 augustus aan ouders en leerlingen weten. “Om het onderwijs op woensdag 21 augustus door te laten gaan moeten we nu flink aan het werk om alles dan schoon te krijgen.”
De school is vandaag en morgen dus gesloten voor de leerlingen. Mochten ouders/verzorgers geen opvang kunnen regelen, biedt Onze Wijs een lokaal beschikbaar op de Louise de Colignyschool in Vlissingen.
Over naar een ander gebouw
De Parelburcht zit door de brand nog dieper in de put. De school zit al jaren te wachten totdat ze over mogen naar het gebouw aan de Dongestraat, want de nieuwe school is nog niet klaar. Leerkrachten en ouders kwamen in maart 2024 in actie toen bleek dat het tijdelijke pand in een zeer erbarmelijke staat verkeerde.
Leerkrachten en de kinderen zouden door de schimmel, vocht en een slechte riolering in een ongezonde omgeving zitten. Directeur Nelly van de Velde was het daarmee eens. “We hebben continue lekkages en ook de riolering werkt slecht. Ik ben blij dat de verwarming nog werkt.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk