Meester Jesper stampt met zijn leerlingen voor vrede

De oorlogen wereldwijd raken ons allemaal, ook kinderen in Nederland. Onderzoek toont aan dat meer dan de helft van alle kinderen zich zorgen maakt, boos of verdrietig is. Het is hoog tijd om naar de stem van deze kinderen te luisteren. SOS Kinderdorpen maakt dat mogelijk: in bijna 40 landen gaan kinderen massaal ‘Stampen voor Vrede’. Dat meldt Stichting Nederlandse Vrienden der SOS-Kinderdorpen. 

Op woensdag 25 september trapt de school van influencer Meester Jesper deze beweging in Nederland af op Basisschool De Wegwijzer in Winssen. 160 kinderen  laten hun stem horen door te stampen voor vrede. Met deze symbolische actie komen kinderen op voor de rechten van hun leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden. En roepen zij, samen met Meester Jesper, meerdere scholen op om mee te stampen.

Kinderrechtenverdrag 

Dit jaar bestaat het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind op 20 november 35 jaar. Volgens dit Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op zorg en bescherming. Oók in oorlogssituaties. Maar wereldwijd zijn miljoenen kinderen slachtoffer van gewapende conflicten en worden hun rechten op grote schaal geschonden. 43,3 miljoen kinderen zijn op de vlucht vanwege oorlog, vervolging, geweld en mensenrechtenschendingen.

De beelden van al deze stampende voeten worden op 20 november aan de Nederlandse overheid en de Verenigde Naties aangeboden. Zo roepen we overheden wereldwijd op om alles te doen wat in hun macht ligt om het lijden van kinderen in gewapende conflicten te stoppen en hun rechten te waarborgen. In lijn met het Kinderrechtenverdrag.

Met de uitdrukkelijke vraag voor de strikte naleving van het Kinderrechtenverdrag, in het bijzonder voor artikel 38, dat staten oproept om bescherming, zorg en naleving van het humanitair recht voor kinderen in gewapende conflicten te garanderen. 

In landen waar geen oorlog is, worden kinderen dagelijks geconfronteerd met de beelden van het geweld, die ze zien via vrienden, social media of televisie. Deze laten vaak een grote indruk achter. En roepen heftige emoties op, zoals angst, boosheid en verdriet. Zo ook in Nederland.

'Stampen voor Vrede' 

Om kinderen een platform te geven om hun emoties te uiten en zich gehoord te voelen, roept de school van Meester Jesper alle kinderen in Nederland op ook te ‘Stampen voor Vrede’. En zoveel mogelijk beelden te verzamelen om de Nederlandse overheid en de Verenigde Naties dringend op te roepen naar de stem van kinderen te luisteren.

In aanloop naar 20 november stampen in bijna 40 landen over de hele wereld kinderen massaal mee voor vrede. Van België tot Bangladesh, van Ghana tot Guatemala en van Nigeria tot Nederland. En vanaf woensdag 25 september stampen de kinderen in Nederland mee.

Kinderen informeren over oorlog 

Oorlog is een lastig onderwerp om over te praten. Ook met kinderen. Ze krijgen via internet, televisie of social media van alles mee over oorlogen en conflicten. Als volwassene, als leerkracht, ouder/opvoeder, sportleraar of muziekleraar, hebben we de verantwoordelijkheid om kinderen hierover te informeren en hun zorgen wat weg te nemen. Ontwikkelingspsycholoog Telidja Klaï geeft tips om hierbij te helpen.

Praktische tips en inzichten 

Het lespakket over ’Stampen voor Vrede’ dat SOS Kinderdorpen heeft ontwikkeld biedt praktische tips en inzichten voor leerkrachten en opvoeders. Het pakket bevat onder meer advies over hoe je met kinderen over oorlog kunt praten, informatie over kinderrechten, voorleestips en hoe je samen met de klas in actie kunt komen door te stampen voor vrede.

Door: Nationale Onderwijsgids