Het Kompas in Heijningen compleet omgetoverd tot kindcentrum

Leraren en leerlingen zijn erg blij met de verandering die kindcentrum Het Kompas in Heijningen heeft ondergaan. Zaterdag 28 september was er een open dag voor ouders en andere geïnteresseerden. Dat meldt BN DeStem. 

Omdat het aantal leerlingen flink minder werd, was het de bedoeling dat de basisschool zou gaan sluiten. Uiteindelijk nam Abbo kindcentra het bestuurlijk over van Stichting de Waarden en dat heeft het kindcentrum van de ondergang gered. Hijningen heeft nu niet meer alleen een basisschool, maar ook een peuteropvang en een bso.

Verbouwing 

De zomervakantie was perfect om het gebouw flink te verbouwen. De lokalen zien er fris en fruitig uit en de meubels zijn nieuw. Leerkracht Susan Rispens is blij met alle nieuwigheid. “De lokalen hebben een rustigere uitstraling gekregen en dat heeft een positief effect op de leerlingen.”

Lokale geschiedenisles 

Op een plek waar de verf van de muur afkomt kan je precies zien hoe hoog het water tijdens de watersnoodramp heeft gestaan. Er komt straks een nieuwe verflaag overheen, maar voor nu is het voor de leerlingen interessant om ze wat lokale geschiedenislessen te geven.

Kleinschalig 

Er zitten nu 29 leerlingen op de school, want een aantal kinderen hebben na de zomervakantie de overstap gemaakt naar het voortgezet onderwijs. Het leerlingenaantal moet de komende jaren wel gaan groeien, maar de school zal niet heel groot worden. Er wordt op maat gemaakt onderwijs gegeven en de leerbehoefte van het kind is het belangrijkste.

Die rust en vorm van het onderwijs was voor een van de ouders de doorbraak om haar dochter van een school in Fijnaart te halen en haar in te schrijven op de school in Heijningen. Deze school past goed bij haar dochter met een lage prikkelgrens.

DaVinci-methode 

De peuteropvang en de bso zijn net gestart en daar loopt het aantal aanmeldingen nog niet heel hard. Maar met het basisonderwijs zijn veel ouders wel heel tevreden. De verwondering van de leerling staat centraal want er wordt gewerkt met de zogenoemde DaVinci-methode. Techniek- en kooklessen worden gegeven door ouders van (oud-)leerlingen. Het schoolplein wordt volgend jaar vernieuwd met leerplekken, meer groen en misschien een tribune.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk