'Schoolpleinen omtoveren tot parkeerplek voor leraren is zeer onwenselijk'

Scholen in Utrecht gaan gedeeltes van hun schoolpleinen omtoveren tot parkeerplaats om parkeerkosten voor leraren te vermijden. Wethouder Lot van Hooijdonk van GroenLinks kwam tijdens de gemeenteraad zwaar onder vuur te liggen door de overige partijen die het daar niet mee eens zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

Scholen voor basisonderwijs De Blauwe Aventurijn en Sint Jan de Doper in de Utrechtse wijk Hoograven hebben een probleem. In die wijk wordt binnenkort betaald parkeren ingevoerd. Scholen maken zich daar zorgen over. Er is al een groot lerarentekort en als een leraar ook nog eens honderden euro’s per jaar kwijt is om zijn auto te parkeren, dan gaat de leraar in kwestie vast op zoek naar een baan waar dat niet hoeft.

Juffen en meesters niet kwijt 

De twee scholen willen de juffen en meesters niet kwijtraken. Daarom wordt in de herfstvakantie een gedeelte van het schoolplein omgetoverd tot parkeerplaats. Schoolpleinen zijn om op te spelen, zo vindt de gehele gemeenteraad van Utrecht.

Voordelige parkeervergunning 

Scholen kunnen wel een voordelige parkeervergunning aanvragen. Ze krijgen zelfs korting tussen de 50 procent en 75 procent. Docenten mogen dan niet meer in de gemeente Utrecht wonen en de reisafstand tussen school en huis moet meer dan een uur bedragen. Een school moet ook een mobiliteitsplan schrijven om te laten zien dat ze bezig zijn met mobiliteit.

Niet iedere docent reist alleen maar van school naar huis en andersom, aldus raadslid Hester Assen van de PvdA. “Kinderen moeten ook naar de bso, boodschappen moeten worden gedaan of een docent heeft nog andere sociale verplichtingen.” Dat is volgens Assen niet altijd handig op de fiets of met het openbaar vervoer.

Docenten zullen niet massaal de Utrechtse scholen verlaten als ze moeten betalen voor een parkeerplek, redeneert Van Hooijdonk. Scholen draaien wel op voor de parkeerkosten en niet de leraren zelf. Maar de raad ziet dat anders. Leraren die niet te maken krijgen met de kortingsregeling omdat school om de hoek is, weten niet of de werkgever ze daarin tegemoetkomt.

Een meerderheid van de gemeenteraad wil de minimale reistijd van een uur verkorten naar een half uur. Docenten die een korting krijgen als ze buiten Utrecht wonen blijft voorlopig wel overeind. De korting voor leraren is volgens de wethouder een subsidie voor het onderwijs.

Gratis parkeervergunning 

Meerdere partijen zijn ontevreden over het feit dat de korting voor het onderwijs nu pas van de grond komt. Maar een overleg met het onderwijs duurt vaak lang, aldus Van Hooijdonk. De situatie rondom het onderwijs is volgens D66 erg onwenselijk. Oppositiepartij VVD vindt dat leerkrachten en docenten gratis aan een parkeervergunning moeten komen.

Raadslid Fred Dekkers van GroenLinks ontkent dat het schoolplein verbouwen tot parkeerplaats iets te maken heeft met het invoeren van betaald parkeren in de wijk. Een aantal leraren van de betreffende scholen zaten op de publieke tribune en waren vol verbazing over wat er tijdens de raadsvergadering besproken werd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk