Het project 'Lokaal eten op school', een initiatief van Stichting Toentje, heeft een subsidie van 50.000 euro ontvangen van de provincie Groningen. Het doel is om warme lunches van lokale producten op scholen te bieden. Hierbij staan duurzaamheid, ondersteuning van lokale boeren en gezondheid centraal. Dat meldt de provincie Groningen.
Het project onderzoekt hoe regionale producten ingezet kunnen worden om een korte voedselketen te stimuleren. Bij een korte voedselketen zijn er weinig stappen tussen producent en consument. Zo is het eten verser en beter voor het milieu. Daarnaast leren leerlingen meer over waar hun eten vandaan komt en waarom duurzaamheid belangrijk is.
Henk Emmens (Gedeputeerde Landbouw) benadrukt het belang van dit project: "Met deze subsidie ondersteunen we een initiatief dat niet alleen de gezondheid van de kinderen ten goede komt, maar ook de lokale economie versterkt en bijdraagt aan een duurzamer voedselsysteem."
Pilot
De pilot van het project begint op één school. De organisatie bekijkt dan naar de praktische aspecten, zoals logistiek en betrokkenheid van ouders, docenten en leerlingen, geëvalueerd. Deze uitkomsten worden gebruikt als basis voor een mogelijke uitbreiding van het project.
Het project is een van de initiatieven die een subsidie heeft ontvangen uit het Programma Duurzame Landbouw 2021-2024. Dit programma ondersteunt plannen die helpen om de landbouw duurzamer te maken. De provincie heeft als doel om de landbouwsector te veranderen in een natuurinclusieve kringlooplandbouw in 2030. Door nieuwe ideeën te bedenken en samen te werken met boeren, scholen en leveranciers, wil de provincie meer lokaal voedsel gebruiken en voedselzekerheid verbeteren.
Door: Nationale Onderwijsgids