Basisscholen gaan de periode van doorstroomtoetsen weer in. Het toets- en schooladvies verschilt vaak enorm veel van elkaar. Ook de vergelijkbaarheid van toetsen onderling staat ter discussie. Schoolleiders en vakbonden zien graag dat er weer één centrale toets komt. Dat meldt de AOb.
Basisscholen geven op dit moment ongeveer 175 duizend achtstegroepers het voorlopige schooladvies. Dat advies is geen verrassing, want al jaren voeren docenten gesprekken over scores op toetsen, werkhouding en motivatie. Vorig schooljaar ontstond er wel veel ophef over de doorstroomtoets. De basisschool moest vanaf 2024 het advies naar boven bijstellen als een leerling hoger scoort op de doorstroomtoets dan op de andere toetsen. Voor het praktijkonderwijs geldt dit overigens niet.
Hoger schooladvies
Het ministerie van Onderwijs liet in voorlopige cijfers zien dat 28 procent van de leerlingen een hoger schooladvies heeft ontvangen in 2024. In 2023 gebeurde dat bij 10 procent van de leerlingen.
Onverwachte groei in vaardigheden
Directeur Misha Berlijn van Wilhelminaschool in Helmond zag op de doorstroomtoets een onverwachte groei in vaardigheden bij de achtstegroepers. “Hoger is niet altijd beter”, aldus Berlijn. “Als een leerling op een niveau terechtkomt dat hij of zij niet aankan, dan is dat voor niemand goed.” De Wilhelminaschool kwam er uiteindelijk uit met de leerlingen en hun ouders.
Bij verschillende scholen ging het er anders aan toe. Leerlingen scoorden lager op de doorstroomtoets dan het advies dat de school eerder had gegeven. Het schooladvies dat hoger is, blijft dan staan. Voor het kind het dit dus weinig gevolgen.
Toetsuitslagen
Kleine schoolbesturen spraken daar tijdens een regionaal overleg veel over. De Onderwijsinspectie slaat de uitslagen van de toetsen voor drie jaar op. Op de website Scholen op de kaart zijn de uitslagen te vinden.
Motie
De PO-Raad wil zo snel mogelijk terug naar een aanbieder en inmiddels heeft ook de Tweede Kamer een motie van D66 aangenomen om te kijken hoe ze weer bij een enkel toets kunnen uitkomen. Het AOb, CNV Onderwijs, AVS en de PO-Raad roepen op om voor de motie te stemmen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk