In de zorg zou er veel scholingsvraag zijn naar e-learning. Veel organisaties en onderwijsinstituten zouden voor scholing nog naar traditionele lesmethoden grijpen. Maar mensen leren door te werken, via feedback van anderen en via formele trainingen en cursussen, niet alleen via studieboeken. Noordhoff Health biedt nu blended learning aan voor bijvoorbeeld zorgprofessionals, zo meldt de organisatie.
“Er is veel scholingsvraag naar e-learning in de zorg”, zegt Hans Helmonds, Business Unit Manager bij Noordhoff Health. “Het is goed om kennis op te frissen en het geeft de nodige theoretische basis. Blended learning is een goede manier om deze kennis vervolgens om te zetten in actie.”
Blended learning is het combineren van online en offline leerinstrumenten. Daarnaast wordt er ook aandacht gegeven aan leeractiviteiten in het dagelijkse werk. Dit zou leiden tot een effectievere leerervaring en een grotere impact en rendement. De mogelijkheid om gedeeltelijk digitaal te leren, zorgt voor veel flexibiliteit. Ook wordt het leertraject verlengd doordat deelnemers zowel online als offline en in het dagelijkse werk actief bezig zijn met de leerstof. Een bekende vorm van blended learning is het bijwonen van digitale lessen, gevolgd door klassikale lessen waar ruimte is voor meer uitleg, vragen en activerende didactiek.
Een andere mogelijkheid is blended learning in spelvorm. “Met het ludieke Wie is de Mol-spel, kunnen zorgprofessionals bijvoorbeeld worden bijgeschoold op het gebied van hygiëne. Eerst volgen de werknemers theoretische e-learning-modules. Vervolgens worden binnen de instelling een aantal mollen benoemd, die zich moedwillig niet aan de geldende hygiëneregels houden. Het overige personeel zoekt naar deze mollen. Dit is een manier van blended learning: digitaal en praktijk worden aan elkaar gekoppeld. Er ontstaat betrokkenheid onder collega’s en het wordt als inspirerend ervaren”, aldus Helmonds. De organisatie biedt ook workshops aan leerinstituten en zorgorganisaties die meer willen weten over blended learning.
© Nationale Onderwijsgids