De Vakcentrale voor Professionals (VCP) vreest dat er een kwaliteitsdaling in het deeltijd hoger onderwijs aankomt. Reden hiervoor is het experiment vraagfinanciering. Vanaf het studiejaar 2016 gaan de pilots flexibilisering en experimenten vraagfinanciering van start. Hogescholen mogen in de pilots de vaste onderwijsprogramma's loslaten en gaan werken op basis van leeruitkomsten. Zij mogen in experimenten met vraagfinanciering onderwijs in modules aanbieden en opleidingen buiten de eigen vestigingsplaats verzorgen - bijvoorbeeld op de werkplek van de deeltijdstudent. Dit meldt de VCP.
NOG
VCP vreest kwaliteitsdaling deeltijd onderwijs
-De VCP heeft gereageerd op de internetconsultatie van het Ministerie van Onderwijs. De VCP vindt dat de kwaliteit van de opleidingen zwaarder mee moet tellen in de kritische factoren die een experiment vraagfinanciering tot een succes maken. De centrale vindt dat de kwaliteit van de opleidingen geborgd moet worden. Zij stelt tevens dat verdringing van het (voltijd) aanbod van opleiding bij bekostigd onderwijs als maatstaf gebruikt moet worden voor succes van het experiment.
De VCP is er daarnaast niet over te spreken dat werknemers die al een bachelor of een master hebben uitgesloten worden van de experimenten. De scholingsvoucher is niet beschikbaar voor deze grote groep werknemers. Dit betekent dat een derde van de beroepsbevolking niet deel kan nemen aan de experimenten. Kwaliteit van de opleidingen en de toegankelijkheid voor alle werknemers zijn voor de VCP onlosmakelijk aan elkaar verbonden, zo schrijft zij in een reactie. Ook wil de VCP dat werkzoekenden ook een scholingsvoucher krijgen.
De VCP is wel positief over het loslaten van het vestigingsplaatsbeginsel voor hogescholen. Ook het modulair aanbieden van opleidingen juicht de VCP toe. Deze maatregelen nemen belemmeringen voor werknemers om aan het deeltijd hoger onderwijs deel te nemen weg. De centrale vindt het echter 'onbegrijpelijk' dat deze mogelijkheden niet ook voor universiteiten worden gecreëerd.
© Nationale Onderwijsgids