Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert op 4 november een symposium Religie & conflict voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zo'n 125 scholieren zullen deelnemen aan workshops die worden verzorgd door docenten van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Speciale gast op het symposium is de Koerdische Celal Altuntas, oud-PKK-strijder en eerwraakdeskundige. Leerlingen mogen hem aan het slot van de dag hierover vragen stellen. Het symposium maakt deel uit van het speciale programma dat de faculteit nu al enkele jaren aanbiedt voor VWO. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

Dit jaar speelt het programma in op thema's die de afgelopen tijd ook veel aandacht krijgen in de media zoals radicalisering, fundamentalisme en Jihad. De scholieren gaan tijdens workshops in discussie over de vraag welke rol geloof speelt in het ontstaan van maatschappelijke spanningen. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn IS, de controverse rondom The Passion en andere actualiteiten.

In een CollegeTour-achtige setting mogen de scholieren vervolgens vragen stellen aan Celal Altuntas. Hij heeft twee boeken geschreven over eerwraak en was al eens te gast bij Eva Jinek. Ook schreef hij voor Trouw een artikel over de ronselmethodes van IS. Met hulp van mensensmokkelaars vluchtte hij op zijn twintigste naar Nederland. Hier zet hij zich in als maatschappelijk werker en treed op als eerwraakdeskundige bij rechtszaken.

Godsdienstwetenschappelijke opleidingen in Nederland zouden zich nadrukkelijker moeten mengen in het maatschappelijk debat en daarbij ook middelbare scholieren betrekken. Dat stelt de Verkenningscommissie theologie en religiewetenschappen van het KNAW onder leiding van de Groningse professor Ed Noort in een aanbevelingsrapport. De RUG loopt al enige tijd vooruit op die aanbevelingen met het speciale programma voor scholieren. Vorig jaar verdiepten vwo'wers zich in de kerkbouw als geschiedenisboek in 3D. Het jaar daarvoor stonden de Dode Zeerollen op het programma. Docenten kunnen ook gebruik maken van lesbrieven of een gastles aanvragen op de eigen school. Meer informatie over het programma en aanmelden op www.rug.nl.

© Nationale Onderwijsgids