Normal_robot__2_

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ziet scholing niet alleen als een fundamenteel recht, maar ook een fundamentele plicht. Hij gaat daarom onderzoeken of een werkgever verplicht kan worden een deel van het uit te betalen loon te reserveren voor scholing van zijn werknemers, blijkt uit een artikel van Policy Network. Dit meldt de Volkskrant.

Volgens de minister daalt de werkgelegenheid met 5,8 procent als bedrijven alleen investeren in technische innovatie. Slechts weinig mensen kunnen daarmee omgaan. Als bedrijven zich meer richten op scholing van hun werknemers, dan zou de werkgelegenheid met 8,3 procent kunnen toenemen. Dit demonstreert het belang van scholing.
 
We moeten af van het zo goedkoop en snel mogelijk produceren door middel van robots. In plaats daarvan moet men zich richten op een hogere arbeidsproductiviteit door scholing. Dit voorkomt dat mensen met een lage opleiding in deze tijd van robotisering afhaken en werkloos worden, aldus Asscher.
 
De minister van Sociale Zaken waarschuwt al enkele jaren dat robots en andere technologie de komende decennia een drastisch effect zouden kunnen hebben op het aantal menselijke banen. In Nederland zijn er echter nu 93 robots op tienduizend werknemers. In vergelijking met andere landen is dit aantal laag.
 
© Nationale Onderwijsgids