Als het aan minister Asscher van Sociale Zaken ligt , worden om- en bijscholing in de toekomst verplicht voor iedereen op de arbeidsmarkt. Daarvoor moet het huidige financieringssysteem, de opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) per branche, op de schop. De minister wil daarvoor in de plaats een systeem van “individuele, fundamentele scholingsrechten – en plichten” ongeacht arbeidssector. Dat zei de minister tijdens een congres voor de O&O-fondsen afgelopen woensdag. Dit meldt het Financieele Dagblad.
Asscher noemt de financiering van scholing per sector ouderwets. Weliswaar werken de diverse fondsen steeds vaker samen maar dit gaat nog veel te langzaam. Het gros van de fondsen (ruim 85 procent) betaalt alleen scholing voor de eigen sector. Dat is in deze tijd niet meer realistisch, vindt Asscher: “Neem het dramatisch ontslag van 8000 V&D-medewerkers. Die kunnen echt niet allemaal terecht in de detailhandel, waar harde klappen vallen. Een deel kan misschien naar Bol.com maar anderen zullen toch echt moeten overstappen naar bijvoorbeeld de horeca of zakelijke dienstverlening.”
Asscher wil dat het voor werknemers eenvoudiger wordt om zich bij- of om te scholen. De arbeidsmarkt verandert voortdurend door de invloed van technologische ontwikkelingen en de internationalisering. Asscher laat onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan voor een algemene scholingspremie of een nationaal scholingsfonds.
Ook wil de minister dat er meer aandacht komt voor lageropgeleiden en flexwerkers. Werkgevers investeren nu vooral in de scholing van vast personeel. Asscher wil verdere tweedeling op de arbeidsmarkt tegengaan en roept fondsen en werkgevers op om lageropgeleid personeel te stimuleren zich bij te scholen. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat deze groep werknemers vaak niet uit zichzelf kiest voor verdere scholing. Daarnaast overweegt Asscher op de lange termijn een periodieke keuring waarbij werknemers kunnen nagaan hoe hun loopbaan ervoor staat en welke stappen ze kunnen nemen.
© Nationale Onderwijsgids