Vooral in de ICT is het aandeel (zeer) moeilijk vervulbare vacatures veel hoger dan gemiddeld uitvalt, blijkt uit recente cijfers van het UWV. Terwijl er tegelijkertijd bijna 7.000 ICT’ers in de WW zitten, waarvan meer dan de helft 50 jaar of ouder is. Daarom pleit FNV ICT voor een sectoraal opleidingsfonds om mismatch op de arbeidsmarkt te beperken. Dat meldt FNV.
“De ICT-sector zou erbij gebaat zijn om gezamenlijk met ons een opleidingsfonds op te richten. Dit had de structurele mismatch op de arbeidsmarkt deels kunnen voorkomen”, stelt Bob Bolte van FNV ICT. De vakbond constateert dat er in de ICT-sector geen sprake is van een integraal en gestructureerd arbeidsmarktbeleid. Bolte: “Liever beconcurreren de werkgevers elkaar dan dat ze gezamenlijk willen nadenken over hoe de markt er over vijf of tien jaar uitziet en welke vakmensen er dan nodig zijn. Ik vind het een gemiste kans: de sector groeit over de hele linie en het opleidingsniveau is hoog. Al met al een gunstige uitgangspositie om te komen tot een constructief beleid.”
Binnen de ICT wordt wel degelijk door werkgevers en werknemers geïnvesteerd in training en opleiding. Bolte: “Er sprake is van een leercultuur, maar de nadruk ligt teveel op functiegerichte scholing. Er wordt te weinig gekeken naar de vraag en het aanbod op de middellange termijn. Kenners van de branche voorzagen de huidige tekorten maar met deze kennis is niets gedaan.”
FNV ICT pleit voor een opleidingsfonds waaraan zowel werkgevers en werknemers financieel bijdragen. Vanuit een dergelijk fonds kan passender worden geanticipeerd op de bewegingen van de arbeidsmarkt. “Het zou helemaal mooi zijn als op termijn ook zzp’ers van dit fonds gebruik zouden kunnen maken”, besluit Bolte.
© Nationale Onderwijsgids