Normal_rusland_moskou

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en NRC Handelsblad starten een twaalfdelige collegereeks over Rusland. De serie is een idee van hoogleraar Ellen Rutten van de UvA. Volgens de professor in de Slavische taal en cultuur is het tijd dat de stereotypen die in de media over Rusland de boventoon voeren, aangekaart worden. Deze vertekende beelden zijn kwalijk omdat ze de betrekkingen tussen Nederland en Rusland schaden in het contact tussen ministers en diplomaten. Dit meldt de UvA.

Drie stereotiepe beelden domineren de berichtgeving over het land, aldus Rutten: de beangstigende grootmacht, het sprookjesachtige land van grote schrijvers en eindeloze besneeuwde wouden en het onverklaarbare land van de irrationele gepassioneerde ziel. Rusland is zoveel meer dan dat, zegt Rutten. Juist het dagelijks leven en het geschiedenis van het land komen hierdoor onvoldoende aan bod. Ze noemt bijvoorbeeld de watermeloenen en vijgen aan de Zwarte Zee, de opening van het nieuwe museum in Moskou waar de Russische Goelags kritisch worden beschouwd, het wetenschappelijk kritisch onderzoek naar het Sovjetverleden en de online gemeenschap van de zogenoemde holebi’s die compilaties maken van populaire films.

Rutten wil daarmee niet ontkennen dat Rusland kampt met fundamentele problemen zoals onvrijheid en homohaat. Rusland is echter niet zo "eenduidig hard, kil, repressief en gesloten als we doorgaans denken”, aldus de hoogleraar. Betere en genuanceerde kennis over het land zal het buitenlands beleid verbeteren, denkt ze. De collegereeks moet hierin een bijdrage leveren. Rutten zal de colleges geven samen met wetenschappers, schrijvers, journalisten en andere Ruslandkenners. Inschrijven voor het bijwonen van de colleges is inmiddels niet meer mogelijk, maar binnenkort zal de serie ook online te volgen zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids